Vi sjunger för Ukrainas självständighet 24.8 på Senatstorget

Evenemanget UNITED FOR UKRAINE samlar stadsborna på Senatstorget lördag 24.8 kl. 13 för att fira Ukrainas självständighetsdag och för att med sång visa vårt stöd för Ukraina och ukrainarna.
Blå solrosor på gul bakgrund. I mitten av texten: United for Ukraine och #WeStandWithUkraine
Evenemanget UNITED FOR UKRAINE firas på Senatstorget på Ukrainas självständighetsdag. Bild: Anu Ylä-Jussila/Kyrkan i Helsingfors

Evenemanget UNITED FOR UKRAINE samlar stadsborna på Senatstorget lördagen 24.8 kl. 13 för att fira Ukrainas självständighetsdag och för att med sång visa vårt stöd för Ukraina och ukrainarna. 

På lördag firar Ukraina för tredje gången sin självständighetsdag samtidigt som landet modigt kämpar för sin självständighet i det anfallskrig som Ryssland inledde. När kriget drar ut på tiden och det mänskliga lidandet ökar blir vårt orubbliga stöd och den starka synlighet vi ger Ukraina allt viktigare för ukrainarna. Vi bjuder stadsbor i alla åldrar, tillsammans med familj och vänner, till Senatstorget för att fira Ukrainas självständighetsdag på lördag 24.8. Kom och sjung med oss för Ukrainas självständighet.

Vi hoppas att deltagarna tar med sig solrosor, som är Ukrainas nationalblomma, till evenemanget. De blommar just nu och kan plockas gratis på flera fält i huvudstadsregionen. Solrosor delas också ut till deltagarna på Senatstorget. 

Deltagarna har också möjlighet att stöda Ukraina genom insamlingarna som ordnas av Kyrkans Utlandshjälp och Ukrainska föreningen i Finland rf. 

Evenemanget UNITED FOR UKRAINE börjar på Senatstorget klockan 13. Som programvärd står Yles utrikeskorrespondent Justas Stasevskij, som själv har rötter i Ukraina. Vi kommer bland annat få höra kör- och soloframträdanden på finska och ukrainska. 

Som allsång sjungs den för många finländare välkända, ursprungligen ukrainska folkmelodin, Hiljainen tienoo samt Finlandiahymnen. 

Program   

Kl. 13.00-13.30 på Senatstorget

  • Programvärden Justas Stasevskij öppnar evenemanget.
  • Riksdagens hälsning, talman Jussi Halla-aho.
  • Statsrådets hälsning, miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
  • Ukrainska föreningen i Finland rf:s körer Perspiv, Kalyna och barnkören Yasni uppträder tillsammans med sången Oi u luzi tšervona kalyna och Ukrainas nationalsång.
  • Hiljainen tienoo / Pisnia pro krynytsi framförs av Sofiia Yakovyshyn och Outi Lehtonen. Efter dem sjungs Hiljainen tienoo (3 verser) på finska som allsång.
  • Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrovas hälsning till finländarna och de ukrainare som flytt från kriget.
  • Cantores Minores framför Finlandiahymnen.
  • Tacktal å alla arrangörers vägnar, Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen
  • Finlandiahymnen som allsång.
  • Som avslutning på evenemanget ringer Domkyrkans klockor i två minuter. 

Evenemanget arrangeras av Kyrkan i Helsingfors, Mothersforpeace rf och Ukrainska föreningen i Finland rf i samarbete med Helsingfors stad, Helsingfors universitet, statsrådets kansli samt Ukrainas ambassad.