Idrottssektionen beviljade totalt 8,33 miljoner euro i understöd för att främja helsingforsarnas motion och idrottsutövande

Understöd beviljades till totalt 325 aktörer i Helsingfors genom fyra olika understödsformer. Understödsformerna för idrott och ansökningstiderna publiceras årligen i en kungörelse om understöden, i en separat anvisning för ansökning om idrottsunderstöd samt i tjänsten avustukset.hel.fi/sv.
En grupp idrottare spelar amerikansk fotboll på en gräsplan.
Idrottssektionens behörighet omfattar beslutsfattande om beviljande av budgeterade anslag i form av understöd för främjande av idrott och tillsyn över användningen. Utöver driftsbudgetanslaget delade man år 2024 även ut statsarvsmedel som beviljas som specialunderstöd, på samma sätt som året innan. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Vid sitt möte torsdag 11.4. beslöt kultur- och fritidsnämndens idrottssektion vid Helsingfors stad om de understöd som ska riktas till främjande av helsingforsarnas motion och idrottsutövande. Föremål för beslutfattandet var idrottsföreningarnas verksamhetsunderstöd och understöd för användning av lokaler, understöd till andra föreningar som främjar idrottsverksamhet samt understöd för främjande av idrott hos äldre som delas ut ur den arvsegendom som tillfaller staten och som förvaltas av staden. Ansökningstiden för understöden löpte ut i februari.

Helsingfors stödjer årligen idrottsföreningar och andra föreningar som ordnar idrottsverksamhet genom att dela ut omkring nio miljoner euro i understöd. I budgeten för år 2024 allokerades ur driftsbudgeten anslag för idrott till ett belopp på 8,821 miljoner euro, av vilka 7,630 miljoner euro delades ut i understöd på torsdagen den 11 april. Utöver detta beviljades 700 000 euro av den arvsegendom som tillfaller staten och som i budgeten avsatts för att främja idrott och kulturarbete hos äldre till projekt som främjar idrott hos äldre, på samma sätt som året innan. Det återstående anslaget delas ut inom de andra understödsformerna för idrott under 2024.

Verksamhetsunderstödet är ett allmänt understöd till idrottsföreningar i Helsingfors, och det beviljades till ett belopp på totalt 2,021 miljoner euro till sammanlagt 281 idrottsföreningar. Räknat i euro är understödet för användning av lokaler stadens största enskilda understödsform för medborgarverksamhet inom idrott, och det beviljas till idrottsföreningar i Helsingfors till stöd för hyra av lokaler för verksamhet som sker i andra än stadens egna subventionerade motionslokaler. 230 idrottsföreningar beviljades totalt 5,480 miljoner euro i understöd för användning av lokaler.

Ur understödsanslaget för idrott stödjer man också regelbunden idrottsverksamhet som sker utanför idrottsföreningarna genom understödet för andra föreningar som främjar idrottsverksamhet. Detta understöd beviljades till ett belopp på totalt 129 000 euro till 28 föreningar.

Specialunderstöd för att främja idrott och kulturverksamhet hos äldre beviljades ur Helsingfors stads statsarvsmedel för fjärde året i rad. Idrottsunderstödet är ett behovsprövat specialunderstöd riktat till idrottsfrämjande verksamhet som stöder välbefinnandet och funktionsförmågan för äldre helsingforsbor.  Idrottssektionen beviljade understöd för främjande av idrott till ett belopp på 700 000 euro till 24 sökande. Kultur- och bibliotekssektionen fattar beslut om understödet för främjande av kulturverksamhet hos äldre vid sitt möte tisdagen 16.4.