Ungdomssektionen stöder ungdomsföreningarnas och ungdomsavdelningarnas verksamhet i Helsingfors med över två miljoner euro 2024

Kultur- och fritidsnämndens ungdomssektion delar ut på traditionellt sätt inför sommaren verksamhets- och löneunderstöd till ungdomsföreningarna i Helsingfors och föreningarnas ungdomsavdelningar för att stödja deras årliga verksamhet. För 2024 delades ut verksamhetsunderstöd på 1 313 020 euro till 136 föreningar. Däremot delades ut löneunderstöd på 820 280 euro till 22 föreningar.
Människor sitter på gräsmattan i Esplanadparken.
Stämningen från restaurangdagen i Esplanadparken. Bild: Aiko Lohtander

Verksamhets- och löneunderstöd utgör en del av understödsutbudet för kultur- och fritidsnämndens ungdomssektion. Med understödet stöds i huvudsak fritidsverksamheten inom ungdomsverksamheten för föreningar och unga grupper vilken är avsedd för unga under 29 år och barn i skolåldern som bor i Helsingfors. Totalbudgeten för ungdomsunderstöden 2024 är 2 851 000 euro, så verksamhets- och löneunderstödet är avsevärt årets största och mest betydande enskilda utdelning av understöd.

Verksamhetsunderstöd såväl för stora som för mindre aktörer

Bland de aktörer som får verksamhetsunderstöd finns till exempel stora och etablerade aktörer som länge har varit med och som redan har flera årtiondens erfarenhet av att nå och träffa ungdomar i Helsingfors. Å andra sidan finns även flera yngre och till storleken mindre aktörer som har specialiserat sig i sin verksamhet och erbjuder ungdomarna verksamhet även i sådana hobbyer och intressen som kanske inte tidigare har varit tillgängliga.

Med verksamhetsunderstöden når vi ett betydande antal ungdomar från Helsingfors eftersom understödsmottagarnas verksamhet i år omfattar över 41 000 unga helsingforsare. Understödet är avsett för ungdomsföreningar eller sökande som jämställs med dessa och som har inlett sin verksamhet senast under föregående kalenderår. Dessutom ska två tredjedelar av medlemmarna och/eller dem som aktivt deltar i föreningens verksamhet vara yngre än 29 år och bo i Helsingfors och över hälften helsingforsare mellan 7–28 år. Dessutom ska den sökandes hemort vara Helsingfors.

Löneunderstödet är avsett för ungdomsföreningar eller motsvarande registrerade aktörer vars verksamhet förutsätter betydande strukturell organisering på grund av verksamhetens omfattning och/eller karaktär. Det fattas beslut om de föreningar som är berättigade till löneunderstöd alltid för tre år i sänder för att garantera verksamhetens stabilitet och utveckling. Nästa gång fattas beslut om löneunderstöd 2026.

Verksamhetsunderstöd kan igen ansökas nästa år under tiden mellan 1.1och28.2.2025. Om du hör till en ungdomsförening, föreningens ungdomsavdelning eller motsvarande som har inlett sin verksamhet inom ett år, kan ni ansöka om ett startunderstöd för ungdomsföreningar för att täcka kostnader för inledande av verksamheten. Startunderstöd kan beviljas även för föreningar som inleder sin verksamhet på nytt. I frågor som gäller understöden kan aktörerna alltid kontakta planerare vid ungdomsservicens partnerskapsenhet – vi svarar gärna på era frågor och hjälper er vidare i ärendet.