Invånarna i Munksnäs och Munkshöjden bjuds in till borgmästarens invånarkväll den 10 oktober

Borgmästarens invånarkväll ordnas i skolan Munkkiniemen yhteiskoulu torsdagen den 10 oktober kl. 18.30–20.00. Diskussionsmötet som leds av borgmästare Juhana Vartiainen kan ses även som direktsändning via Helsingforskanalen.
Invånare kan ställa frågor om sitt eget bostadsområde till stadens sakkunniga under borgmästarens invånarkväll. Bild: Beatrice Bucht.
Invånare kan ställa frågor om sitt eget bostadsområde till stadens sakkunniga under borgmästarens invånarkväll. Bild: Beatrice Bucht.

Invånarna i Munksnäs och Munkshöjden är välkomna att diskutera aktuella ämnen i skolan Munkkiniemen yhteiskoulu (Bredviksvägen 21). En annan möjlighet är att delta i invånarkvällen på webben via Helsingforskanalen då man kan skicka frågor till kvällen via meddelandekanalen.

– Vi ordnar borgmästarens invånarkväll dit invånarna i Munksnäs och Munkshöjden är välkomna. Det är trevligt att höra vilka ämnen som intresserar områdena i höst, säger borgmästare Juhana Vartiainen.
 
Innan diskussionerna inleds öppnas ett popup-torg i entréhallen i Munkkiniemen yhteiskoulu från och med kl. 17.30. Torget erbjuder möjligheter att diskutera frågor som rör Munksnäs och Munkshöjden med stadens sakkunniga och andra aktörer inom området till klockan 18.30. Klassen 9 E i Munkkiniemen yhteiskoulu ordnar kaffeservering vars intäkter används för att ordna en lägerskolresa för samma klass i maj 2025. 

Via enkäten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst) kan du skicka arrangörerna tankar på och idéer om hur Munksnäs och Munkshöjden kunde utvecklas. Enkäten är öppen fram till den 3 oktober kl. 23.59.
 
En tvåspråkig inbjudan skickas till hemmen i området cirka två veckor före borgmästarens invånarkväll.

Borgmästarens invånarkvällar har långa anor

På initiativ av stadsdirektör Teuvo Aura började man i mitten av 1970-talet ordna Helsingforstimmar, under vilka experterna besvarade frågor av invånare och journalister. 

Invånarkvällarna är alltjämt diskussionsmöten där invånarna har möjlighet att ställa frågor om stadens verksamhetsområden direkt till borgmästaren och stadens sakkunniga. 

– Modellen för borgmästarens invånarkvällar är en specialitet från Helsingfors som vi värnar om. För mig är sådana här öppna möten mellan invånarna och den högsta ledningen det bästa jag har gjort, berättar Jarkko Laaksonen som är interaktionsansvarig och ansvarar för de praktiska arrangemangen.

Staden övergick till borgmästarmodellen i juni 2017, då man beslutade att kalla evenemanget för borgmästarens invånarkväll. Borgmästarens invånarkvällar etablerades då med två delar: ett popup-torg som inleder kvällen och därefter ett diskussionsavsnitt.

Det ordnas 3–4 borgmästarens invånarkvällar per år för invånare i en viss stadsdel eller ett visst område. Man diskuterar frågor som invånarna i området lyfter fram.

Stadsdelens invånarföreningar och andra allmännyttiga aktörer är samarbetspartner i arrangemangen.