Invånarna tillfrågas om sina åsikter om vården av Helsingfors skogar

Principerna för Helsingfors naturvård förnyas. Den första delen av arbetet som är på gång är vården av skogarna, vilket man nu hoppas att invånarna ska ge sina åsikter om. När de nya riktlinjerna är klara styr de planeringen och genomförandet av stadens naturvård. Man kan säga sin åsikt i enkäten Säg din åsikt fram till den 6 november.
Puun runko jätetty metsään.

Utkastet till riktlinjerna för skogsvården kan ses på sidorna Säg din åsikt mellan den 17 oktober och den 6 november. Enkäten begär åsikter om bland annat naturens mångfald och skogarnas tålighet samt deras rekreationsanvändning. Hur skulle skogarnas mångfald kunna upprätthållas och ökas? Vad borde man göra för att skogarna ska kunna anpassa sig till klimatförändringen och effekterna av den växande staden? Hur kan man se till att det är tryggt att vistasi skogen, och hur kan man säkerställa att kulturhistoriska värden bevaras i skogsområdena?

Riktlinjerna gäller skogsområden som ägs av staden, exklusive de skogar som Helsingfors äger inom andra kommuners områden. Riktlinjerna gäller inte heller för Helsingfors naturskyddsområden, för vilka man gör egna vård- och användningsplaner.

Man låter skogarna åldras naturligt

I de nya riktlinjerna har främjandet av skogens mångfald lyfts fram som den röda tråden. Man befrämjar skogarnas naturliga åldrande då det är möjligt. Man vill bevara gamla träd och lämna döda träd och död ved och snårskog kvar i skogen. Skadliga främmande arter bekämpas och varierande blandskogar gynnas i skogarna.

Målet är också att stärka skogarnas förmåga att anpassa sig till de utmaningar som klimatförändringen och stadens tillväxt innebär. När byggandet ökar utsätts skogarna för allt större rekreationsanvändning slitage och tryck av stadsmiljön. I de nya riktlinjerna förbereder man sig också på fenomen orsakade av klimatförändringen såsom stormar, skogsbränder och torka.

De nya riktlinjerna strävar till en trygg omgivning för rekreation. Staden är skyldig att se till säkerheten av friluftsstråk, trafikleder och tomtkanter. Vid dessa tas träd, plantor och buskar som orsakar fara bort.

Målet är också att stadsborna ska ha möjlighet att uppleva naturen och använda skogarna för rekreation. Vyer öppnas till intressanta detaljer såsom formationer i terrängen, dock på ett sådant sätt att känslan av skog bevaras.

Invånare och organisationer deltar i arbetets olika skeden

Stadsbor och intressenter har tagits med i beredandet av riktlinjerna på ett omfattande sätt. Under hösten har man ordnat öppna för alla evenemang gällande skogsvården. Vid seminariet Skogsnaturen i Helsingfors hördes den senaste vetenskapliga informationen om naturens mångfald och skogsvården. Invånarna och beredarna av riktlinjerna har också träffats på en diskussionskväll där man fortsatte prata om seminariets teman. Dessutom har man träffat organisationer under bland annat en promenad i terrängen där man bekantade sig med skogarna och skogsskötseln i Haga.

Helsingfors skogar har vårdats systematiskt redan under en lång tid

Helsingfors skogar har vårdats i mer än 100 år och har sedan 1950-talet vårdats systematiskt som friluftsskogar med hänsyn till naturvärden. Träd avverkas inte i Helsingfors skogar för ekonomisk avkastning, och de vårdas inte som ekonomiskogar.

De tidigare riktlinjerna för naturvården är från 2011 och de uppdateras under hösten för att bättre motsvara stadens nuvarande strategi. Ett av de viktigaste målen i strategin är att systematiskt öka mångfalden i skogsområdena samt ge skogarna möjlighet att åldras naturligt.

Uppdateringsarbetet görs i två delar. I det första skedet 2022 bearbetas riktlinjerna gällande skogsområden. I det andra skedet 2023 förnyas riktlinjerna för öppna områden, såsom ängar och åkrar.

Delen som rör skogsområden lämnas in till stadsmiljönämnden för behandling i slutet av året. Riktlinjerna definierar inte konkreta arbetssätt eller metoder för att genomföra riktlinjerna. Arbetssätten och metoderna ingår i arbetsanvisningarna för naturvården som uppdateras genast efter arbetet med riktlinjerna.

Utkast till riktlinjerna för skogsvården (pdf, på finska)
Webbenkät: kerrokantasi.hel.fi(Länk leder till extern tjänst)

Foto: Aino Karilas / Sitowise Oy