Johanna Laisaari blir Helsingfors biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn

Stadsfullmäktige valde den 14 juni Johanna Laisaari (SDP) till Helsingfors nya biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn för den mandattid för fullmäktige som tar slut våren 2025. Laisaari valdes till biträdande borgmästare i stället för Nasima Razmyar, som blir riksdagsledamot.
Johanna Laisaari tillträder som biträdande borgmästare den 20 juni 2023. Bild: Sakari Röyskö
Johanna Laisaari tillträder som biträdande borgmästare den 20 juni 2023. Bild: Sakari Röyskö

Johanna Laisaari är barnrättsjurist, vicehäradshövding och ersättare i stadsfullmäktige och kommer från östra Helsingfors. Laisaari övergår till uppgiften från sin tjänst som ledande expert för den nationella barnstrategin.

- I min politik vill jag lyfta fram barnets rättigheter samt delaktigheten bland barn och unga. En barnvänlig kommun är en hjärtefråga för mig men utgör även kärnan i min yrkesskicklighet. Jag vill vara med och utveckla fostrans- och utbildningssektorn så att välbefinnandet bland barn och unga och jämlikheten ökar i Helsingfors, konstaterar Laisaari.

Laisaari tillträder som biträdande borgmästare den 20 juni 2023.

Enligt förvaltningsstadgan för Helsingfors stad har staden fyra biträdande borgmästare, som är ordförande för sektornämnderna och ledamöter i stadsstyrelsen.

Biträdande borgmästaren är en förtroendevald på heltid. Stadsfullmäktige väljer de biträdande borgmästarna bland fullmäktigeledamöterna och deras ersättare för sin mandattid.

Fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för stadens småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, den finska yrkesutbildningen och det fria bildningsarbetet. Sektorn har över 14 500 anställda, vilket är nästan 40 procent av stadens anställda.