Läsåret börjar i Helsingfors

Stadens svensk- och finskspråkiga grundskolor och gymnasier inleder läsåret 2024–2025 torsdagen den 8 augusti. Verksamhetsåret inom förskoleundervisningen inleds också samma dag. Inom staden har man inför läsårsstarten kommit överens om gemensamma spelregler för användningen av mobiltelefon i skolorna.
Lapset oppitunnilla
Bild: Maija Astikainen

De nya grundexamensstuderande vid yrkesinstitutet Stadin ammattiopisto inleder sina studier i regel tisdagen den 6 augusti och studerande inom utbildningen som handleder för examensutbildning (HUX-utbildningen) torsdagen den 8 augusti. 

Vuxengymnasiet Konepajan aikuislukio inledde sin hösttermin redan måndagen den 5 augusti och läsåret för den svenskspråkiga vuxenlinjen vid Tölö gymnasium inleds måndagen den 26 augusti. 

Anmälan till kurserna vid Helsingfors finska arbetarinstitut och Arbis startar ämnesvis 12.8. och studierna inleds den 2 september. 

I år fokuserar skolorna på läskunnighet och emotionella och kommunikativa färdigheter

Sektorn för fostran och utbildning har genom diskussioner med personalen och eleverna byggt upp en gemensam syn på den önskade framtiden(Länk leder till extern tjänst). Målet är att stärka Helsingforsbornas välfärd och goda lärande samt att bygga upp en gemenskapsorienterad, trygg och jämlik fostran och utbildning som förmedlar inlärningsglädje. 

– I synnerhet vill vi ha entusiasm, insikter, självuttryck och gemensamma aktiviteter i lärandet, säger Satu Järvenkallas, sektorchef vid fostrans- och utbildningssektorn. 

Gemensamma spelregler för mobiltelefoner

Staden har kommit överens om gemensamma spelregler för användningen av mobiltelefon. Reglerna har integrerats med skolornas ordningsregler.

Från och med början av läsåret är det under lektionens gång förbjudet för elever att använda mobilen i skolor i Helsingfors stad. Med lärarens anvisningar kan mobiltelefonerna dock användas under skoldagen som stöd för inlärningen, men detta avtalas alltid separat från fall till fall.

– Vi vill tillsammans med hemmen främja en trygg och hälsosam användning av digitala apparater. Det är viktigt att ta hand om vila, motion och annat utförande utan mobiltelefoner, konstaterar Järvenkallas.

Den nya tvåspråkiga undervisningen vid Nordiska skolan börjar  

När läsåret börjar inleder också Nordiska skolan (före detta Yhtenäiskoulu) sin tvåspråkiga verksamhet. En undervisningsgrupp med 25 förstaklassare får hälften av undervisningen på svenska och hälften på finska.

Nordiska skolan är den första skolan i Finland som betonar det nordiska samarbetet och den nordiska kulturen i undervisningen. Alla elever i skolan kommer att bekanta sig med innehåll enligt den nordiska betoningen.  

Cirka 100 000 barn och unga lär sig 

I Helsingfors stads småbarnspedagogik och förskoleundervisning deltar 27 000 barn. Inom den grundläggande utbildningen studerar över 47 000 barn och unga. Staden samarbetar även tätt med övriga utbildningsarrangörer. 

Stadens gymnasier har cirka 10 000 elever och yrkesinstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto nästan 20 000. Det är möjligt att söka till andra stadiet i den kontinuerliga ansökan året runt. 

– Jag vill önska alla elever, deras vårdnadshavare och personalen inom fostrans- och utbildningssektorn en god början på det nya läsåret, säger Satu Järvenkallas.