Lukuvuosi alkaa Helsingissä

Kaupungin suomen- ja ruotsinkieliset peruskoulut ja lukiot aloittavat lukuvuoden 2024–2025 torstaina 8. elokuuta. Myös esiopetuksen toimintavuosi käynnistyy samana päivänä. Kännykän käytöstä kouluissa on sovittu yhteiset pelisäännöt koulun järjestyssäännöissä.
Ensi elokuussa koulutaipaleensa aloittavat vuonna 2017 syntyneet lapset. Kuva: Maija Astikainen
Kuva: Maija Astikainen

Stadin ammattiopiston uudet perustutkinto-opiskelijat aloittivat opintonsa pääsääntöisesti tiistaina 6. elokuuta ja tutkintokoulutukseen valmentavan eli TUVA-koulutuksen opiskelijat torstaina 8. elokuuta. Konepajan aikuislukion syyslukukausi on käynnistynyt jo maanantaina 5. elokuuta ja ruotsinkielisen Tölö gymnasium -lukion aikuislinjalla lukuvuosi alkaa puolestaan maanantaina 26. elokuuta. Työväenopiston ja Arbiksen kursseille ilmoittautuminen käynnistyy 12.-14.8., ja opinnot alkavat 2. syyskuuta. 

Tänä lukuvuonna kouluissa keskitytään lukemisen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen parantamiseen

Henkilöstön ja oppilaiden kanssa on käyty keskustelua tulevaisuuden koulusta ja rakennettu yhteistä näkemystä halutusta tulevaisuudesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Tavoitteena on vahvistaa helsinkiläisten hyvinvointia ja hyvää oppimista sekä rakentaa yhteisöllistä, turvallista ja yhdenvertaista kasvatusta ja koulutusta, josta välittyy oppimisen ilo. 

– Erityisesti haluamme tuoda oppimiseen innostusta, oivallusta, itseilmaisua ja yhdessä tekemistä, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo. 

Kännykän käytöstä kouluissa on sovittu yhteiset pelisäännöt koulun järjestyssäännöissä

Lukuvuoden alusta alkaen Helsingin kaupungin kouluissa kännykän käyttö ei ole sallittua oppilaille oppitunnin aikana. Opettajan ohjeistuksella kännyköitä voidaan koulupäivän aikana kuitenkin käyttää oppimisen apuna, mutta tästä sovitaan aina erikseen ja tapauskohtaisesti.

–  Haluamme yhdessä kotien kanssa edistää digilaitteiden turvallista ja terveellistä käyttöä. On tärkeä huolehtia levosta, liikunnasta ja muusta tekemisestä ilman kännyköitä, Järvenkallas toteaa.

Uusi Pohjoismaisen yhtenäiskoulun kaksikielinen opetus alkaa  

Lukuvuoden alkaessa myös Pohjoismaisen yhtenäiskoulun (entinen Yhtenäiskoulu) aloittaa kaksikielisen toimintansa. Kahdenkymmenenviiden ekaluokkalaisen opetusryhmässä opiskellaan kaikkia oppiaineita puolet ruotsiksi ja puolet suomeksi. 

Pohjoismainen yhtenäiskoulu on Suomessa ensimmäinen koulu, jonka opetuksessa painotetaan pohjoismaista yhteistyötä ja kulttuuria. Koulun kaikki oppilaat tulevat tutustumaan pohjoismaisen painotuksen mukaisiin sisältöihin.  

Noin 100 000 lasta ja nuorta oppimassa 

Helsingin kaupungin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuu 27 000 lasta. Perusopetuksessa lapsia ja nuoria on yli 47 000. Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden koulutusta järjestävien kanssa. 

Kaupungin lukioissa on noin 10 000 opiskelijaa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa lähes 20 000. Toiselle asteelle on mahdollista hakea opiskelemaan ympäri vuoden jatkuvassa haussa. 

–  Toivotan kaikille oppijoille, heidän huoltajilleen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstölle hyvää alkavaa lukuvuotta, Järvenkallas sanoo.