Kom med på ledda gemensamma promenader för äldre från biblioteket i augusti

Idrotts- och biblioteksservicen samarbetar i början av hösten för att inspirera äldre i Helsingfors att röra på sig med låg tröskel i sitt eget närområde. Under tre veckor i augusti ordnas ledda promenader från tio bibliotek på olika håll i Helsingfors på torsdagar kl. 10.
Käsi ojentaa toiselle lapun, jossa lukee "Muista kävely ja kahvit torstaisin klo 10.00!".
Bild: Mikael Ahlfors / Helsingin kaupunki

Som avslutning på den timslånga gemensamma promenaden bjuds deltagarna på kaffe på biblioteket och får information om andra motionsmöjligheter. Promenaderna leds av motionshandledare från idrottsservicen, biblioteksanställda och frivilliga motionslotsar. Promenaden är avgiftsfri för deltagarna och ingen förhandsanmälan krävs. Ta på dig bekväma promenadskor, klä dig enligt vädret och kom med!

Biblioteket är en bra orsak att röra på sig! – Motion ger sällskap!

Inom både idrotts- och biblioteksservicen är man ivrig över samarbetet.

”Biblioteket är för de flesta äldre en bekant miljö som det är lätt att komma till. Om en bekant plats sänker tröskeln för att röra på sig, bjuder vi gärna på det”, säger Saara Ihamäki, chef för områdesbibliotekstjänsterna inom biblioteksservicen.

Vid alla de deltagande biblioteken ordnas promenaderna tre veckor i följd. Tanken är att skapa en rutin, och man hoppas att grupperna ska fortsätta träffas på eget initiativ.

”Det skulle vara fantastiskt om de äldre under dessa tre promenader skulle hitta nya promenadkompisar, som de kan fortsätta promenera med på egen hand även efter dessa ledda promenader”, säger idrottsservicechef Tuuli Salospohja från idrottsservicen.

De ledda promenaderna ordnas torsdagarna 17.8, 24.8 och 31.8 kl. 10–11

  • Kl. 10.00 Samling ute utanför biblioteket.
  • Kl. 10.00–11.00 Promenad i närheten av biblioteket under ledning av en motionshandledare. Vid sidan av promenaden gör man olika motionsövningar under handledning.
  • Kl. 11.00 Gemensam kaffestund på biblioteket. Möjlighet att få information om olika motionsmöjligheter och -tjänster i området samt stöd för elektronisk anmälning till höstens motionskurser.

Följande bibliotek deltar: