Hitta trevliga aktiviteter: Motion och kultur för äldre under hösten

I höst erbjuds det gott om möjligheter för äldre att aktivera sig, syssla med en trevlig hobby och avnjuta kultur i sin hemstad. Hur låter det med vattengymnastik eller SeniorKondition? I det digra kursutbudet finns någonting för envar. Kulturcentra, museer och bibliotek på olika håll i staden välkomnar äldre att njuta av upplevelser och trivsamma stunder – på egen hand eller tillsammans med en vän.
En leende man tittar på en kvinna som kastar upp en basketboll.
Anmälan till motionskurser startar stegvis måndagen den 12 augusti 2024. Bild: simelius simelius

Anmälan till idrottstjänsternas kurser börjar stegvis måndagen den 12 augusti 2024 och kurserna börjar i början av september. I utbudet för äldre finns bland annat vattengymnastik, gruppmotion, gymkurser samt SeniorKondition, där man enkelt kan prova på olika motionsformer. Tjänsterna är förmånliga eller till och med gratis, och över 64-åringar betalar bara halva priset för produkter och tjänster inom kursverksamheten för personer i arbetsför ålder. Det finns lämpliga kurser för såväl nybörjare som aktiva motionärer.

Kulturcentren som finns på olika håll i Helsingfors är under hösten fyllda till brädden med evenemang, föreställningar, konserter, utställningar och workshoppar. Till exempel på Gamlasgården ordnas konstgympa och på Månsasgården dansar vi disco tillsammans. Filmernas värld breder ut sig bland annat på Malms kulturhus och Kulturcentret Caisa. De 38 biblioteken är gemensamma allrum för stadens invånare; där kan man titta in för att läsa tidningar, umgås med bekanta eller till och med sticka medan man lyssnar på berättelser.  

“Vi vill erbjuda äldre möjligheter att vara fysiskt aktiva, hitta upplevelser och umgås med andra stadsbor som är i samma livssituation som de själva. Många av tjänsterna är gratis eller kostar bara en liten slant och de är väldigt bra nåbara till fots eller med kollektivtrafiken. Om det känns svårt att komma iväg eller hitta en lämplig aktivitet, så finns hjälp att få via Motionsluren och Seniorinfo. Verksamheten med kulturkompisar är också ett enkelt sätt att hitta sällskap till något trevligt kulturevenemang”, säger Juha Ahonen, som är sektorschef för kultur och fritid.

”Varje stund som man sysslar med nya aktiviteter skänker liv och glädje i vardagen. Jag önskar alla äldre varmt välkomna att motionera och ta del av aktiviteter. Det finns säkert någon aktivitet som piggar upp sinnet för var och en”, säger Ahonen. 

Ny broschyr med alla tjänster – i tryck och digitalt

Motions- och kulturtjänsterna för äldre och mycket mer aktuell information, som kontaktuppgifterna, finns i en tryckt broschyr som ges ut med Helsingin Uutiset (papperstidning och e-tidning) onsdagen den 7 augusti 2024. Broschyren delas också ut på olika håll i Helsingfors från och med 8 augusti, bland annat på följande platser:

  • Helsingfors bibliotek 
  • De största idrottsanläggningarna: Tölö sporthall, Sportkvarnen, simhallarna i Britas och Östra centrum och Simstadion 
  • Kulturcentren: Stoa, Malms kulturhus, Gamlasgården, Månsasgården, Nordhuset, Caisa 
  • Helsingfors stads hälsostationer och servicecentraler

Du kanske är intresserad av