Koncernsektionen behandlade utredning om Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus

Vid sammanträdet den 29 januari behandlade stadsstyrelsens koncernsektion en utredning om Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus verksamhet och ekonomi. Koncernsektionen antecknade utredningen.
Puheenjohtajan nuija kaupunginhallituksen istuntosalissa.
Bild: Sakari Röyskö

Dessutom krävde koncernsektionen att styrelsen kontinuerligt ska följa kostnadseffektiviteten i sin verksamhet och förvaltning, höja hyrorna tillräckligt och vidta övriga behövliga åtgärder för att säkerställa att medelsförvaltningen är planmässig på det sätt som föreskrivs i stiftelselagen, så att stiftelsen inte ska behöva stödåtgärder av staden för att balansera sin ekonomi från och med 2025.

Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus har som syfte att förbättra levnadsförhållandena för Helsingforskonstnärer inom olika konstarter genom att erbjuda dem bestående fritt finansierade bostäder till en rimlig hyra. Stiftelsen förvaltar ett flervåningshus och en villa.

Staden har betalat stiftelsen ett understöd på minst 50 000 euro om året i mer än tio års tid. Stiftelsen har även inkluderat stadens understöd i sin ekonomiska prognos för de kommande åren. Meningen är att stiftelsen framöver ska stå på egna ben ekonomiskt. Detta innebär att staden från och med 2025 inte beviljar stiftelsen ett årligt understöd.

Alla beslut och eventuella omröstningar från koncernsektionens sammanträde den 29 januari kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet finns på webbsidan med koncernsektionens handlingar.