Sjukskötare har läst Helsingforsbornas uppgifter utan orsak

I egenkontrollen våren 2024 vid Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor har det framgått att en sjukskötare inom psykiatriska tjänsterna i slutet av år 2021 obehörigen har läst omkring 170 helsingforsbors grundläggande uppgifter, i klient- och patientdatasystemet Apotti.
Ihmisvilinää Helsingin keskustassa.
Bild: Marja Väänänen

Den arbetstagare som gjort sig skyldig till dataintrånget har inte besökt kundernas hälsojournaler, utan den så kallade Identity-rapporten, vilken är en startskärm som öppnar sig för användaren och som beskriver grundläggande kunduppgifter i klient- och patientdatasystemet Apotti. Arbetstagaren har sett 170 stadsbors namn, personnummer, adress, e-postadress och telefonnummer. 

Dataintrånget har meddelats de berörda

När händelsen kommit fram inleddes utredningen omedelbart. Ärendet har behandlats i enlighet med Helsingfors stads process för personuppgiftsincidenter. Sjukskötaren jobbar inte längre för staden.

Helsingfors stad har anmält personuppgiftsincidenten till Dataombudsmannens byrå. Staden har också underrättat berörda personer om personuppgiftsincidenten, och i meddelandet anges var de kan få mer information.