Skydda dina fjäderfän mot fågelsjukdomar och registrera dig som hållare av fjäderfä

Har du tänkt hålla höns i sommar? För att man ska kunna förhindra spridning av fågelinfluensa och andra djursjukdomar är det viktigt att myndigheterna vet var det finns fjäderfä. Även den som bara har några få höns måste registrera sig som hållare av fjäderfä. Stammar av influensavirus som är livsfarliga för fåglar är just nu utbredda i Europa, och det råder stor risk för fall även i Finland.
Även den som bara har några få höns måste registrera sig som hållare av fjäderfä. Bild: Helsingin kaupunki
Även den som bara har några få höns måste registrera sig som hållare av fjäderfä. Bild: Helsingin kaupunki

Massdöd bland fåglar ska anmälas till miljötjänsternas veterinär

Fågelinfluensan har varit utbredd i de områden i Europa där sjöfåglar har övervintrat. Förra året förekom även i Finland flera fall av massdöd bland vilda fåglar som orsakades av fågelinfluensa, och även i år är man beredd på att detta kan ske.

Symtom på fågelinfluensa bland fjäderfä eller massdöd bland vilda fåglar i Helsingfors ska anmälas till Helsingfors stads miljötjänsters tillsynsveterinär, som kan nås under tjänstetid. Utanför tjänstetid kan man göra en anmälan till räddningsverket. Som massdöd bland fåglar klassas två eller flera svanar, fem eller flera sjöfåglar eller tio övriga fåglar. Om man hittar en död rovfågel kan man gärna anmäla den till myndigheterna, men andra enstaka döda fåglar behöver inte anmälas.

Man ska undvika att röra döda fåglar utan skyddshandskar. En enstaka död fågel kan läggas i en plastpåse och slängas i blandavfallet.

Beredskap för fågelinfluensa

Förbudet mot att hålla fjäderfän utomhus, som är i kraft varje vår, gäller fram till slutet av maj. Förbudet kan förlängas om situationen kräver det, så var uppmärksam på Livsmedelsverkets meddelanden och anvisningar.

Under förbudet ska fjäderfän och andra fåglar hållas inomhus, eller så ska det område som de har tillgång till utomhus vara helt inhägnat och täckt med ett tillräckligt finmaskigt nät eller på något annat motsvarande sätt. Syftet med skyddet är att förhindra att fågelinfluensa sprids från vilda fåglar till fåglar som hålls som husdjur under vårflytten, men det skyddar också fåglarna mot andra smittsamma sjukdomar, såsom Newcastlesjuka och salmonella.

Registrering som hållare av fjäderfä

Alla som håller fjäderfän ska registrera sin djurhållningsplats i det elektroniska Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret eller hos den egna kommunens myndighet för landsbygdsnäringar. Man ska också anmäla sin djurhållning.

Det kan man göra via e-tjänsten på https://epr.ruokavirasto.fi/(Länk leder till extern tjänst) eller till landsbygdsförvaltningen i östra Nyland:

Postadress: Bäckasgränd 1 A, 07880 LILJENDAL

Telefon: 040 521 8128

E-post: maaseututoimi(at)loviisa.fi