Stadsfullmäktige behandlade 2022 års utvärderingsberättelse och godkände bokslutet

Stadsfullmäktige behandlade vid sitt sista sammanträde under vårperioden den 21 juni utvärderingsberättelsen för 2022 och godkände Helsingfors bokslut för fjolåret.
Stadsfullmäktige behandlade vid sitt sista sammanträde under vårperioden den 21 juni utvärderingsberättelsen för 2022. Bild: Paavo Jantunen
Stadsfullmäktige behandlade vid sitt sista sammanträde under vårperioden den 21 juni utvärderingsberättelsen för 2022. Bild: Paavo Jantunen

Stadsfullmäktige antecknade revisionsnämndens utvärderingsberättelse. Fullmäktige antecknade dessutom stadsstyrelsens och de berörda nämndernas utlåtanden om utvärderingsberättelsen.

Enligt bokslutet står Helsingfors ekonomi på stadig grund. Stadens resultat för räkenskapsperioden 2022 var 347 miljoner euro, vilket är 320 miljoner bättre än prognosen i budgeten. 97 procent av investeringarna kunde finansieras med driftsekonomins resultat.

Fullmäktige fastställde arrendeprinciper för mark- och vattenområden i Sandviken

Stadsfullmäktige fastställde arrendeprinciper för mark- och vattenområden i Sandviken i Västra Hamnen. Arrendetiden utgår 31.12.2073. Arrendet har att göra med en försäljning av Helsinki Shipyard Oy:s verksamhet som företaget har har berett med köparen DNY Finland Oy, som hör till koncernen Davie.

DNY Finland Oy köper den nuvarande arrendetagarens affärsverksamhet för att fortsätta och utveckla den varvindustriella verksamheten som drivits på arrendeområdet.

Daghemslokaler till Gardeslasarettet i Kampen

Stadsfullmäktige beslutade hyra daghemslokaler i Gardeslasarettets kvarter i Kampen. Antalet barn i området förväntas öka och därför behövs mer daghemslokaler.

Staden hyr lokaler på 2 230 m² lägenhetsyta i det kulturhistoriskt betydelsefulla Gardeslasarettet. Det momsfria totalbeloppet av hyrorna och investeringskostnaderna för hyrestiden på 20 år är cirka 12,5 miljoner euro i prisnivån för oktober 2022.

Lokalerna kommer att användas av skiftesdaghemmet Lappi, daghemmet Viktoria och daghemmet Fylgia Solhem. Lokalerna ska byggas om och planeras för 224 barn, varav 84 platser för den svenskspråkiga och 140 platser för den finskspråkiga småbarnspedagogiken.

Stadsfullmäktige godkände en detaljplan som möjliggör mer daghemsplatser i Haga. Fullmäktige godkände en detaljplaneändring som gäller daghemmet Tuulis tomt samt gatu- och parkområdena intill. Detaljplanelösningen gör det möjligt att bygga ett nytt daghem på 2 400 m² vy. För närvarande går cirka 60 barn i daghemmet. Efter utbyggnaden kommer daghemmet att ha plats för cirka 200 barn.

Stadsfullmäktige behandlade vid sitt sammanträde även Gröna fullmäktigegruppens motion om olika sätt att göra Helsingfors till den bästa staden för lärande på arbetsplatsen.

Stadsfullmäktige sammanträder följande gång onsdagen den 16 augusti kl. 18.