Stadsstyrelse ger utlåtande om lagprojekt om lagstiftningen om bostadssparpremier

Stadsstyrelsen samlades 30.9 och beslutade att ge utlåtande om lagprojektet om lagstiftningen om bostadssparpremier. Stadsstyrelsen beslutade dessutom att föreslå att fullmäktige godkänner detaljplanen för Norra kajen i Kronohagen.
Vid sammanträdet den 4 december beslutade stadsstyrelsen att bevilja Urheiluhallit Oy ett lån på drygt 31,5 miljoner euro för en utvidgning av Malms simhall. Bild: Sakari Röyskö
Bild: Sakari Röyskö

Stadsstyrelsen beslutade att ge ett utlåtande till miljöministeriet om riktlinjerna för hur BSP-lagstiftningen ska utvecklas. Utlåtandet gäller regeringens propositionsutkast till en lag om bostadssparsystemet samt lagar som har samband med den.

Stadsstyrelsen gav dessutom ett utlåtande till NTM-centralen i Nyland om förslaget om skydd av Folkpensionsanstaltens huvudkontor.

Alla utlåtanden kan läsas i sin helhet i beslutsmeddelandet (på finska).

Empireträhus på Norra Kajen föreslås skyddas med stöd av detaljplan

Stadsstyrelsen beslutade att föreslå att stadsfullmäktige godkänner detaljplanen för Norra kajen i Kronohagen. Detaljplaneändringen gäller en fastighet på Norra kajen 12 i Kronohagen. Detaljplanens syfte är att skydda ett empireträhus som ligger på tomtens innergård och är arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefullt samt att uppdatera skyddsbestämmelserna för de andra byggnaderna på tomten. 

Empireträhuset på innergården är ett av de äldsta bevarade trähusen på stadsudden och har föreslagits bli skyddat. På tomten ligger ett flervåningshus med fyra våningar i nyrenässansstil från 1889 vid gatan, det unika empireträhuset från 1839 och en annan gårdsbyggnad från början av 1900-talet.

Ärendet går vidare till behandling i stadsfullmäktige.
Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska).

Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.