Stadsstyrelse godkände genomförandet av medborgarbudgeteringen 2023–2024

Stadsstyrelsen godkände vid sitt sammanträde den 2 maj för sin del en projektplan för Kontulan ala-aste och daghemmet Kontula. Projektplanen går vidare till stadsfullmäktige.
Stadshuset. Bild: Jussi Nahkuri

Stadsstyrelsen beslutade godkänna genomförandeprinciperna för Helsingfors stads medborgarbudget 2023–2024. Medborgarbudgeteringen genomförs för tredje gången. Beredningen och utvecklingen av medborgarbudgeten i tjänsten OmaStadi inleddes våren 2022. Medborgarbudgeteringens utvecklingsobjekt valdes utifrån respons och data samt som resultat av en analys som gjordes i början av utvecklingsprocessen.

De mest betydande förnyelserna i genomförandeprinciperna gäller fördelningen av anslagen mellan olika områden, omröstningspraxisen och presentation av omröstningens resultat i realtid. Dessutom gjordes preciseringar i hur man konstaterar att projekt förts i mål, i möjligheten att överföra anslag och i beaktandet av underhållskostnader.

De nya genomförandeprinciperna beskrivs närmare i bilagan (på finska).

Projektplan för Kontulan ala-aste och daghemmet Kontula till fullmäktige

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner projektplanen för ombyggnad och utbyggnad av Kontulan ala-aste och daghemmet Kontula. Projektet omfattar ca 8 731 m² bruttoyta och byggkostnaderna får högst uppgå till cirka 38 miljoner euro (exklusive mervärdeskatt i kostnadsnivån för augusti 2022).

Projektplanen gäller ombyggnad och tillbyggnad av skolbyggnaden för Kontulan ala-aste, som färdigställdes 1970. I projektet uppdateras verksamhetsmiljön för eleverna i lågstadieåldern, förnyas de hustekniska systemen samt förbättras energieffektiviteten, säkerheten, personalens verksamhetsmiljö och de byggnadsfysikaliska förhållandena.  Tillbyggnadsdelen innehåller säkra och hälsosamma daghemslokaler, dit daghemsverksamhet från flera olika verksamhetsställen centraliseras.

I projektet placeras ett daghem, en förskola och en lågstadieskola på en och samma tomt, vilket förstärker lärostigens enhetlighet i enlighet med stadsstrategin. I planeringen anpassas skolans lokaler även för kommuninvånarbruk, i synnerhet för konst- och färdighetsämnen.

Projektplanen går vidare till stadsfullmäktige.

Utlåtande om förslaget att skydda Mauritzgatan 1 och Elisabetsgatan 1 och om Museiverkets utlåtande

Stadsstyrelsen gav sitt utlåtande till Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland om förslaget att skydda Mauritzgatan 1 och Elisabetsgatan 1 och om Museiverkets utlåtande.

Stadsstyrelsen konstaterar att det är motiverat att skydda byggnaderna med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet. Skyddet stämmer överens med målen i den pågående detaljplaneändringen och stör inte detaljplaneläggningen. För de ursprungliga kasernbyggnadernas del är Museiverkets förslag om att rikta skyddet och om skyddets mål motiverat och omfattande.