Projektplanen för ombyggnaden och tillbyggnaden av Maunulan ala-aste och Månsas lågstadieskola är klar

På verksamhetsstället för Maunulan ala-aste och Månsas lågstadieskola (Månsasbacken 5) planeras en tillbyggnad och ombyggnad, det vill säga ett omfattande renoveringsarbete. Planeringen har framskridit så långt att beslut om projektplanen kommer att fattas.
Månsas lågstadieskola. Bild: Tiina Piri
Månsas lågstadieskola. Bild: Tiina Piri

Månsas gamla skolbyggnader från 1950-talet kommer att moderniseras och deras mångsidighet utvecklas, de hustekniska systemen kommer att förnyas, energieffektiviteten och tillgängligheten att förbättras samt skadade konstruktioner och fasaderna att repareras.

Skolans gårdsområden och deras och utrustning kommer att förnyas. I de gamla skolbyggnaderna byggs hissar som betjänar alla våningar.

Skolan utvidgas genom att på den övre gården bygga en ny byggnadsdel som förenar de nuvarande skolbyggnaderna och bildar ett centralt utrymme som är gemensamt för alla användare. I tillbyggnadens första våning placeras kök, matsal och festsal, scen-/gymnastikutrymme samt utrymmen för musikundervisning, och på andra våningen en entréhall och elevvårdens och förvaltningens utrymmen. För att möjliggöra byggnationen rivs den låga mellandel mellan byggnaderna som är i dåligt skick.

Projektplanen innehåller en närmare beskrivning av byggprojektets innehåll. Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden planeras behandla projektplanen 3.10.2024. Planen behöver dessutom stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges godkännande. 

Före mötet för sektionen för byggnader och allmänna områden publiceras projektplanen på stadens webbplats (www.hel.fi), på sektionens sidor(Länk leder till extern tjänst).​

Byggnadsarbetet uppskattas inledas på hösten 2025, varvid ombyggnaden skulle stå klar före slutet av år 2027. Tidsplanen preciseras efter att en entreprenör har valts för projektet. 

Under ombyggnaden flyttar verksamheten till ersättande lokaler

Under ombyggnaden flyttar verksamheten för Maunulan ala-aste till undervisningsutrymmen på adressen Svedängsvägen 40b och Backasgatan 84. De finskspråkiga förskoleeleverna placeras i daghem i Månsasområdet.

Verksamheten för Månsas lågstadieskola har redan flyttat till utrymmena på Svedängsvägen 40b. Då ombyggnaden inleds flyttar Månsas förskola till samma utrymmen.

Du kanske är intresserad av