Stadsstyrelse reserverade område för issportcenter i Kvarnbäcken

Vid sammanträdet den 17 april beviljade stadsstyrelsen Myllypuron Jääurheilukeskus Oy en utvecklingsreservering i Botby på vissa villkor. Stadsstyrelsen beslutade också föreslå att fullmäktige godkänner en detaljplaneändring för evenemangsområdet i Södervik och inleda ansökningsprocesserna för två sektorchefstjänster.
Stadshuset.
Stadshuset. Bild: Sakari Röyskö

Myllypuron Jääurheilukeskus Oy avser att bygga en hall med mångsidiga möjligheter att utöva issport med bl.a. en 400 meter lång skridskobana, två ishockeyrinkar, en läktare med ca 2 000 sittplatser, en löparbana och andra lokaler.

Issportcentret är tänkt att bli en tillgänglig idrottsplats med lokaler för toppidrottare, amatörer och fritidsmotionärer. I och med att centret byggs blir det för första gången möjligt att träna hastighetsåkning inomhus och ordna internationella stortävlingar i hastighetsåkning i Finland. Isbanorna ökar dessutom iskapaciteten för konståkare och juniorhockeyspelare.

Detaljplan för Söderviks evenemangsområde till fullmäktige

Stadsstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att en detaljplaneändring för Söderviks evenemangsområde i Fiskehamnen ska godkännas. Detaljplaneändringen gäller ett kvartersområde för fabriker som ligger i Södervik, mellan Fiskehamnens centrum och det före detta gasverkets RKY-område (byggd kulturmiljö av riksintresse).

I området har ett evenemangskvarter planerats och söder om kvarteret Gasverksplanens evenemangsområde för olika kultur- och sportevenemang. I det nya området, som avgränsas av Leogatan, Koksgatan, Vilhelmsbergsgatan och den nya Gasverksgatan, planeras ett kvarter med evenemangslokaler samt kontors-, hotell-, restaurang- och affärslokaler. Planeringsreserveringen för området gäller fram till 31.12.2024.

Ärendet går vidare för beslut i stadsfullmäktige.

Ansökningsprocesserna för sektorchefstjänster inleds

Stadsstyrelsen beslutade uppmana stadskansliet att inleda ett offentligt ansökningsförfarande för att tillsätta tjänsterna som sektorchef för social-, hälsovårds- och räddningssektorn och sektorchef för kultur- och fritidssektorn.

Sektorchefen leder verksamheten och förvaltningen i sin sektor. Sektorchefen är föredragande i sektorns nämnd och chef för direktörerna för de servicehelheter som hör till sektorn och för förvaltningsdirektören i sektorn. Sektorcheferna utses för högst sju år.