Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändringar för Storskog och Hertonäs

Stadsfullmäktige sammanträdde den 11 september och behandlade dessutom motioner som lämnats in av fullmäktigeledamöter och en gruppmotion.
Kaupunginvalstuuston äänestysnapit
Bild: Sakari Röyskö

Detaljplaneändringen för Storskog gör det möjligt att bygga en parkeringsanläggning i fem våningar för att betjäna specialaffärerna på tomten invid på Vandas sida. Detaljplaneändringen gagnar den regionala utvecklingen på båda sidorna av stadsgränsen.
I parkeringsanläggningen placeras affärslokaler för att förbättra utbudet av kommersiella tjänster och pigga upp stadsrummet. Detaljplanen leder till fler jobb i området, även om en industrihall rivs på tomten.

Helsingfors anser att det är önskvärt att utveckla en byggnadstyp som knyter samman dagligvaruhandel och parkering i enlighet med ansökan. Sammanslagningen av funktionerna producerar en mer urban fotgängarmiljö som lämpar sig särskilt bra i ytterstadsområden.

Ny byggnad för affärs- och verksamhetslokaler på Hertonäs företagsområde

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Hertonäs företagsområde. Den gäller en tomt som ligger på Snickaregatan 11 i företagsområdet. Detaljplanen gör det möjligt att bygga en ny byggnad med affärs- och verksamhetslokaler och riva de byggnader som nu ligger på tomten. 

Detaljplaneändringen utarbetades eftersom byggrätten för verksamhetslokaler enligt den gällande detaljplanen har inte varit attraktiv och inte har använts. Syftet är att detaljplaneändringen ska bidra till att tomten används för mångsidig företagsverksamhet, göra företagsområdet mer attraktivt samt främja byggande av högklassiga affärs- och verksamhetslokaler som lämpar sig för området till sin skala och sitt användningsändamål.

Vid fullmäktigesammanträdet behandlades dessutom flera motioner av fullmäktigeledamöter samt en gruppmotion av Vänsterförbundets fullmäktigegrupp om fler bostäder till rimligt pris i välbärgade områden. Diskussionen kan ses som inspelning på Helsingforskanalen från och med den 12 september.

Stadsfullmäktiges alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsfullmäktiges handlingar.