Stadsstyrelsen behandlade uppföljningsrapport om genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning

Stadsstyrelsen godkände vid sammanträdet den 24 april för sin del 2023 års uppföljningsrapport om genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning 2020 (BM-programmet 2020).
Kuvituskuva Kalasatamasta.
Bild: Maija Astikainen

I rapporten ingår en översikt av det aktuella bostadspolitiska läget och utsikterna för bostadsproduktionen i Helsingfors.

Dessutom innehåller rapporten en utredning om hur målen i BM-programmet 2020 har uppfyllts under den nuvarande programperioden och framför allt under 2022.

I samband med uppföljningsrapporten delgavs en bedömning från 2022 av de riktlinjer för tomtöverlåtelse i Helsingfors som godkändes våren 2019.

Härnäst ska rapporten behandlas i stadsfullmäktige.

Köp av hyresrätt och byggnad av Fastighets Ab Auroraborg 

Stadsstyrelsen beslutade köpa hyresrätter på sammanlagt ungefär 5 829 m² för tomter som staden äger på Mechelingatan samt ett flervåningshus på en annan tomt av Fastighets Ab Auroraborg för 5 940 000 euro. Affären är en förutsättning för att Maria campus för tillväxtföretag ska kunna byggas.

För att verkställa detaljplaneändringen för Maria campus för tillväxtföretag måste hyresrätten för köpobjektet avslutas och flervåningshuset rivas. Alla nuvarande hyresgäster kan hyra en annan bostad av Fastighets Ab Auroraborg om de vill. Bolaget har informerat sina hyresgäster om planläggningen och om att byggnaden därför står under rivningshot under planläggningsprocessen alltsedan 2018.

Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga cirka 71 000 m² vy för nya verksamhetslokaler. Antalet nya arbetstillfällen i området beräknas bli ungefär 3 500.
 
Dessutom antecknade stadsstyrelsen tidsplanen för beredningen av 2024 års budgetförslag och 2024–2026 års ekonomiplaneförslag. 
Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska).