Stadsstyrelsens sektion för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet behandlade organiseringsavtalet för HUS och den nya sektorns organ för förtroendevalda

Sektionen sammanträdde den 3 oktober. Under sammanträdet antecknades en aktuell översikt över organiseringsavtalet för HUS. Sektionen antecknade även en aktuell

Sektionen sammanträdde den 3 oktober. Under sammanträdet antecknades en aktuell översikt över organiseringsavtalet för HUS. Sektionen antecknade även en aktuell översikt över organ i anknytning till reformen av social- och hälsovården samt räddningsväsendet.

Organiseringsavtalet för HUS är ett avtal mellan välfärdsområdena i Nyland, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen, där parterna avtalar om den inbördes arbetsfördelningen, samarbete och samordning av verksamheten när det gäller ordnandet av hälso- och sjukvårdstjänster. Om innehållet i, beredningen och godkännande av avtalet föreskrivs i lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland (615/2021, Nylandslagen).

Syftet med avtalet är att säkerställa att parternas arbetsfördelning, samarbete och samordning av verksamheten genomförs till den del det behövs för att trygga skötseln av parternas lagstadgade uppgifter och hälso- och sjukvårdens kostnadseffektivitet.

Organiseringsavtalets struktur och innehåll finns i förslaget.

 

Organ för den nya sektorn

Sektorn antecknade en aktuell översikt över organ i anknytning till reformen för social- och hälsovården samt räddningsväsendet. Förvaltningsstadgan för Helsingfors stad ,som träder i kraft 1.1.2023, innehåller bestämmelser om stadens organ efter att social- och hälsovårdsreformen har trätt i kraft.

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden ersätter den nuvarande social- och hälsovårdsnämnden och sektionen för individärenden ersätter social- och hälsovårdsnämndens sektion. Räddningssektionen ersätter den nuvarande räddningsnämnden när räddningsväsendet överförs från stadsmiljösektorn till social-, hälsovårds- och räddningssektorn.

Nationalspråksnämnden är ett nytt organ. Nämnden har liknande uppgifter som tvåspråkighetskommittén har haft tidigare.

Sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet har som uppgift att styra genomförandet av reformen, förmedla förtroendevaldas synpunkter till beredningen och lägga fram behövliga beslutsförslag för stadsstyrelsen. Sektionen har bildats för en begränsad tid och fungerar fram till 31.12.2022.

Läs mer:

Sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet