Vi förnyar ansökningsblanketterna för understöd

Målet med de förnyade blanketterna är att få mer exakt information om vilken nytta och vilka effekter de understöd staden beviljar har på invånarna i staden.
Du kan ge respons och kommentera på de nya frågorna som kommer på blanketterna och svarsanvisningarna via enkäten nedan. Bild: N2 Albiino
Du kan ge respons och kommentera på de nya frågorna som kommer på blanketterna och svarsanvisningarna via enkäten nedan. Bild: N2 Albiino

Förnyelsen gäller understödsblanketterna för främjande av hälsa och välbefinnande i Helsingfors stad och social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt understödsblanketten för delaktiggörande av invånarna. Målet är att den nytta som uppnås genom organisationernas arbete fås fram bättre, och att organisationerna och staden kan informera om vad man har åstadkommit med understödsmedlen. Den planerade förnyelsen av understödsblanketterna gäller bedömningen av och rapporteringen om understödens effektivitet.

De sökandes mångfald beaktas vid ansökningen om understöd

I förnyelsen av blanketterna beaktas de sökande på basis av storleken på det understöd de ansöker om. Personer som ansöker om mindre understöd ombes besvara en grundläggande fråga om användningen av understödet. Personer som ansöker om större understödssummor får flera frågor att besvara. Vi strävar alltså efter att beakta de sökandes mångfald i samband med ansökan. I fortsättningen utvecklar vi även rapporteringen av understöd så att den motsvarar understödsblankettens stomme och format.

Vi separerar även understödsblanketterna för främjande av välfärd och hälsa och social-, hälsovårds- och räddningssektorn. Från och med våren 2025 ansöker man om båda understödsformerna på separata blanketter.

Svara på enkäten om förnyelsen av blanketterna

Vi har planerat förnyelsen av blanketterna tillsammans med organisationerna och målet är att de nya blanketterna är i användning våren 2025. Du har ännu möjlighet att ge respons om och kommentera de nya frågor som kommer på blanketterna och svarsanvisningarna via den bifogade enkäten. Svarstiden är fram till 3.6.2024. 

Du kan svara på enkäten här (Länken leder till en extern tjänst)(Länk leder till extern tjänst)

Bakgrund till förnyelsen

Bakgrunden till förnyelsen är en riktlinje från 2022 av sektionen för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet som lyder under stadsstyrelsen. Sektionen fastställde att man i understödsverksamheten bör fästa särskild uppmärksamhet vid organisationernas allmännyttighet, verksamhetens effektivitet och organisationernas självförsörjning.

För närvarande ombes de sökande att i ansökan allmänt beskriva användningsändamålet för understödet och inga mer exakta mål krävs för verksamheten. Rapporteringen av understöd är i fritt

format med tyngdpunkt på leverans av handlingar som beskriver det ekonomiska läget för organisationens verksamhet till Helsingfors stad.

Stadskansliets enhet för delaktighet inledde en gemensam utveckling av understödens effektivitet i samarbete med organisationerna på hösten 2023. De organisationer som har ansökt om understöd för främjande av välfärd och hälsa samt social-, hälsovårds- och räddningssektorns understöd och organisationsdelegationens medlemsorganisationer har deltagit i den gemensamma utvecklingen.