Stadsstyrelsen gav utlåtanden och behandlade fullmäktigemotioner

Helsingfors stadsstyrelse gav vid sitt sammanträde den 16 september utlåtanden till undervisnings- och kulturministeriet om en ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice samt till Statistikcentralen och Naturresursinstitutet om ändringar i statistikproduktionen.
Kuvituskuva kaupungintalosta.
Bild: Sakari Röyskö

I sitt utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice tar stadsstyrelsen ställning bland annat till en ökning av hemkommunsersättningen, utvidging av ordnandet av särskilt stöd samt elevantagningen och andra förpliktelser som hänför sig till utbildningsanordnaren.

I sitt utlåtande till Statistikcentralen och Naturresursinstitutet om ändringar i statistikproduktionen konstaterar stadsstyrelsen att statistik och forskningsrön spelar en viktig roll i ledningen av staden. Med hjälp av högklassig information och interoperabel data samt analytik som grundar sig på dem kan staden förutse kundbehov, förbättra sin genomslagskraft och öka effektiviteten och produktiviteten av sina beslut och åtgärder.

Stadsstyrelsen konstaterar att en utveckling där statistikproduktionen är alltmer beroende av särskild finansiering leder till ökade kostnader för kommuner och inte hjälper strävandena att förbättra det kunskaps- och forskningsbaserade beslutsfattandet och bedömningen av beslutens konsekvenser.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.