
Nordsjö lågstadieskola stod som värd för de första danstävlingarna för svenskspråkiga lågstadier i Helsingfors den 27.3. I tävlingarna deltog sammanlagt 35 grupper från 10 olika skolor, uppdelat i två olika kategorier; små grupper (1–5 personer) och stora grupper (6–20 personer).
Priserna utdelades av två domare, som betygsatte grupperna baserat på en rad kriterier. Nedan ser du vilka grupper som vann priser.

Priserna i de mindre grupperna (1–5 personer):
- Bästa teknik, precision, kontroll, rytm och synkronisering – Godis Natt (Degerö lågstadieskola)
- Bästa kreativitet – The Chaos Kitchen (Drumsö lågstadieskola)
- Bästa scennärvaro – Åk 4 (Botby grundskola)
- Bästa laganda – Perfect Pink (Hoplaxskolan Haga)
- Bästa koreografi – Dishbreakers (Grundskolan Norsen)
- Publikens favorit – Åk 6 (Nordsjö lågstadieskola)

Priserna i de större grupperna (6–20 personer):
- Bästa teknik, precision, kontroll, rytm och synkronisering – Golden Girls (Botby grundskola)
- Bästa kreativitet – Cirkusflickorna (Botby grundskola)
- Bästa scennärvaro – Try everything (Grundskolan Norsen)
- Bästa laganda – Kottarna (Kottby lågstadieskola)
- Bästa koreografi – Cowgirls (Botby grundskola)
- Publikens favorit – Golden Girls (Botby grundskola)
Eleverna har skapat allting själva
Godis Natt består av sjätteklassisterna Lilian, Amanda och Lilia. De knep priset för bästa teknik, precision, kontroll, rytm och synkronisering i kategorin med mindre gruppstorlekar.
– Det känns jättebra att vi kunde imponera på domarna, säger Lilian.
De tre vännerna är vana dansare, och alla tre är med i Helsingin tanssiopistos intensivgrupp. Gruppen uppträdde till en mix av låtarna Skeletons och Daybreak av artisten Drehz.
– Mixen av låtarna var också vår egen, säger Amanda.

Alla delar av uppträdandet kom från eleverna själva. Låtval, koreografi, smink, kläder och rekvisita. Godis Natt uppträdde iklädda mjukisbyxor, och hade en påse lösgodis med på scen som rekvisita.
Gruppen tycker att tävlingen var jätterolig, och har varit imponerade av nivån på de andra grupperna.
– Alla lag har varit jättebra. Det är roligt att se hur kreativa alla är, tycker Lilia.

Viktigt att olika sorters idrott får utrymme
Som värd för evenemanget fungerade Andreas Strandvall, rektor för Degerö och Brändö lågstadieskolor. Också han är nöjd med hur evenemanget gick.
– Tävlingarna var mycket lyckade med tanke på att de aldrig arrangerats tidigare. Vi visste inte vad vi skulle vänta oss, men är mycket nöjda med hur det gick.

Enligt Strandvall kom idén till danstävlingarna direkt från elevkårerna. Idén var också i linje med diskussioner som hade förts i skoidrottsteamet redan tidigare.
– Vi hade funderat på hur vi kunde lyfta fram lite olika idrottsgrenar än bara de traditionella, som till exempel friidrott. Men det är nog elevkårerna som förtjänar all ära för idén, säger han.
Evenemang som danstävlingar är viktiga just för att de ger elever som kanske inte annars får briljera med sina talanger en chans att visa vad de går för. Strandvall hoppas att tävlingarna kunde ordnas på nytt, och att ännu fler skolor skulle delta då.
– I år avbokades den sedvanliga skridskotävlingen, och då ordnade vi danstävling i stället. Men kommande år har vi gärna både och!