Yhtenäiskoulu får namnet Nordiska skolan

Yhtenäiskoulu i Kottby byter namn för att bättre spegla skolans nya uppdrag, som är att ha ett starkt nordiskt fokus. Från och med i höst erbjuder skolan även tvåspråkig undervisning på svenska och finska.
En elev ler mot kameran.
Bild: Maija Astikainen

Grundskolan Yhtenäiskoulu har fått ett helt nytt svenskspråkigt namn och bytt namn på finska. På svenska heter skolan Nordiska skolan. Skolans finskspråkiga namn är numera Pohjoismainen yhtenäiskoulu

Namnbytet hänger ihop med att skolan från och med i höst även erbjuder undervisning på två språk på finska-svenska. 25 förstaklassare ingår i undervisningsgruppen som från och med augustt kommer att få hälften av undervisningen på svenska och hälften på finska. 

I Nordiska skolan kommer undervisningen även särskilt att fokusera på Norden.

Skolans rektor Sari Sola är nöjd med skolans nya namn.

– Namnet signalerar att det inte bara är skolans tvåspråkiga klasser som fokuserar på Norden. Norden och det nordiska samarbetet ska vara en integrerad del av hela Nordiska skolan, säger hon.

Förberedelserna löper som planerat

Sari Sola berättar att arbetet med att starta upp undervisningen på två språk har fortlöpt som planerat.

–  Hittills har allt gått bra. Vi har rekryterat en lärare som ansvarar för undervisningen i den första tvåspråkiga klassen. Antalet lärare kommer att växa i takt med att klasserna som får undervisning på två språk också blir fler. Alla lärare i skolan har sakta men säkert börjat intressera sig mer för att använda svenska. Vi håller även på att starta upp olika nordiska samarbeten.

Vårdnadshavare som är intresserade av att anmäla sin blivande förstaklassare till Nordiska skolan kan göra i det i januari. Anmälan till Nordiska skolan görs alltid i samband med den allmänna anmälan till skolan.

I januari 2025 kan elever som börjar första klass i augusti 2025 anmäla sig till skolan.