Yhtenäiskoulun nimi muuttuu Pohjoismaiseksi yhtenäiskouluksi

Käpylässä sijaitsevan Yhtenäiskoulun nimi muuttuu ja kuvaa koulun uutta tehtävää pohjoismaisena kouluna, jossa opiskellaan myös kaksikielisesti suomeksi ja ruotsiksi. Kaksikielinen toiminta käynnistyy ensi syksynä.
Pohjoismainen yhtenäiskoulu tarjoaa kaksikielistä opetusta suomeksi ja ruotsiksi syksystä lähtien. Kuva: Maija Astikainen
Pohjoismainen yhtenäiskoulu tarjoaa kaksikielistä opetusta suomeksi ja ruotsiksi syksystä lähtien. Kuva: Maija Astikainen

Yhtenäiskoulun nimi on muutettu, ja koulu on samalla saanut myös ruotsinkielisen nimen. Koulun uusi suomenkielinen nimi on Pohjoismainen yhtenäiskoulu ja ruotsiksi Nordiska skolan.

Nimenmuutoksen taustalla on, että koulu syksystä lähtien tarjoaa myös kaksikielistä opetusta suomeksi ja ruotsiksi. 25 ekaluokkalaista aloittaa elokuussa opetusryhmässä, joka opiskelee kaikkia oppiaineita puolet ruotsiksi ja puolet suomeksi. Pohjoismaisessa yhtenäiskoulussa oppilaat tutustuvat myös Pohjoismaihin aikaisempaa enemmän.

Koulun rehtori Sari Sola on tyytyväinen uuteen nimeen.

– Nimi kertoo, että Pohjoismaihin suuntaudutaan muillakin kuin vain koulun kaksikielisillä luokilla. Pohjoismaat ja pohjoismainen yhteistyö ovat olennainen osa koko Pohjoismaista yhtenäiskoulua, hän sanoo.

Valmistelut sujuvat suunnitelmien mukaan

Sari Sola kertoo, että työ kaksikielisen opetuksen käynnistämiseksi on edennyt suunnitellusti.

– Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin. Olemme palkanneet ammattitaitoisen opettajan vastaamaan ensimmäisen kaksikielisen luokan opetuksesta. Opettajien määrä kasvaa sitä mukaa, kun myös kaksikielisten luokkien määrä kasvaa. Koko koulun henkilöstö on ryhtynyt pikkuhiljaa kiinnostumaan ruotsin kielen käyttämisestä. Tulevina vuosina tehtävästä yhteistyöstä muiden Pohjoismaiden kanssa on virinnyt paljon suunnitelmia.

Huoltajat voivat ilmoittaa tulevan ekaluokkalaisen kaksikieliseen opetukseen vuosittain tammikuussa kouluun ilmoittautumisen yhteydessä.

Oppilaat, jotka aloittavat ensimmäisen luokan elokuussa 2025, voidaan ilmoittaa kaksikieliseen opetukseen tammikuussa 2025.