Korsstudier breddar studieutbudet för studerande på andra stadiet

Helsingfors stad vill erbjuda studerande på andra stadiet möjligheten att lära sig färdigheter som de har nytta av i framtiden. Som motvikt till de mer teoretiska studierna på gymnasiet erbjuder Arbis bland annat kurser i textilslöjd.

Publicerad , uppdaterad
Läraren hjälper eleven att klippa rätt mängd tyg.
Bild: Maria Lindh

Om kursutbudet i det egna gymnasiet känns för begränsat har studerande på andra stadiet nu möjlighet att gå kurser på Arbis, finska Työväenopisto, yrkesläroanstalten Stadin AO eller i ett annat gymnasium.

– Ett av de största gemensamma utvecklingsområdena för Helsingfors stads utbildningssektor är att erbjuda möjligheten till korsstudier för alla studerande på andra stadiet, berättar Nina Malaska som är chef för den svenska gymnasieutbildningen och fria bildningen i Helsingfors.

De senaste åren har studerande haft möjlighet att gå kurser på Arbis som ger studiepoäng, men nu breddas utbudet ytterligare.

– Nytt för i år är en mer långsiktig satsning med två förberedande kurser för gymnasiediplomet i slöjd, berättar Malaska.

Gymnasiediplomet kan fås i konst- och färdighetsämnen som inte kan skrivas i studentexamen. För att få diplomet gör studerande ett slutarbete som sedan bedöms.

– Vissa högskolor och universitet ger också poäng för diplomet i antagningen, säger Malaska.

Ett komplement till teoretiska kurser

I höst har kursen Från idé till färdig produkt – en förberedande kurs för Gymnasiediplom i textilslöjd A startat på Arbis under ledning av lärare Isabella Miettinen. Hon är glad över att ta emot gymnasiestuderandena. 

Under kursen lär de sig att planera och förverkliga sina egna projekt och samtidigt berätta om projektet under processen. 

– Idé, planera, försöka, göra, förbättra. Hela den processen är hälsosam, säger Miettinen.

Eftersom gymnasiestudierna är väldigt teoribetonade kan Arbis komma med motvikt, påpekar Nina Malaska.

– Studerande får möjlighet att göra med händerna och uppleva skapandets glädje, säger hon.

Får göra med händerna

Isabella Miettinen betonar också vikten av att få misslyckas – det kan vara svårt att planera sina första arbeten när man inte har de rätta kunskaperna. När man misslyckas får man värdefulla insikter för framtiden.

– Det är viktigt att deltagarna känner sig kapabla att genomföra ett sömnadsprojekt på egen hand, säger Miettinen.

En av deltagarna på Miettinens kurs är Oliver Ahlberg som studerar för andra året i Tölö gymnasium. Han vet inte ännu om han ska ta gymnasiediplomet i textilslöjd, men han vill lära sig att sy egna kläder. 

Just nu syr han ett par pyjamasbyxor men skulle gärna sy en rock eller en huppare. Enligt honom är kursen mycket mer konkret än gymnasiekurserna.

– Här får jag göra med mina egna händer i stället för att bara sitta vid datorn. Vi har inte textilslöjd i skolan, så det här är helt annorlunda, säger Ahlberg.

Kunskaper för livet

Arbis jobbar nu på att få ut informationen om korsstudierna till alla gymnasier i Helsingfors. Hittills har alla anmälda studerande fått plats – och det finns plats för fler.

– En fördel med Arbis är att huset är centralt beläget, säger Nina Malaska.

Hon erkänner ändå att Arbis borde bli bättre på att marknadsföra det svenska utbudet för gymnasiestuderande. Hon ser korsstudierna som ett bra komplement till den mer teoretiska undervisningen i gymnasiet.

Även Isabella Miettinen betonar att det kan vara bra att få ta del av en annan typ av inlärningskanal än att läsa bok eller sitta framför datorn.

– Att sy innebär att man måste använda kunskaper inom logik, matematik, kultur och estetik och tillämpa det på projektet. Det är gynnsamt för vem som helst, säger Miettinen.

Nina Malaska säger att alla som vill testa på något kreativt är välkomna med.

– Man måste ju inte gå hela vägen och göra gymnasiediplomet. Man kan komma för att testa på något nytt, säger Malaska.

 

Text: Michaela von Kügelgen
 

Du kanske är intresserad av

Fira Svenska dagen och Arbis 110 år med  Martin Persson, Henrik Huldén och Janne Mansikka.

Fira svenska dagen på Arbis – varje dag

Publicerad:

Höstens Arbiskurser är publicerade!

Publicerad: