Villa Paulig i Tölö återgår i släkten Pauligs ägo

Helsingfors stad har sålt Villa Paulig som ligger i Sibeliusparken i Bortre Tölö till Kahvimo Oy. Enligt detaljplanen får man ha klubb- och möteslokaler i byggna

Helsingfors stad har sålt Villa Paulig som ligger i Sibeliusparken i Bortre Tölö till Kahvimo Oy. Enligt detaljplanen får man ha klubb- och möteslokaler i byggnaden.

Kahvimo Oy är ett fastighetsbolag som ägs av släkten Paulig. Villa Paulig överfördes till stadens ägo från släkten Paulig år 1932.

”En gång i tiden var villan familjens hem och en viktig och central mötesplats för släkten. Avsikten är att renovera byggnaden med respekt för traditioner till en möteslokal, bland annat för släktens behov. Man planerar även verksamhet som är öppen för stadsborna, såsom ett kafé och en utställningslokal”, berättar Patrik
Hertsberg
, verkställande direktör för Kahvimo Oy:s moderbolag The English Tearoom.

Villan såldes genom budgivning till aktören med det högsta anbudet och försäljningspriset blev 1 029 999 euro. I köpet ingår även en jordkällare i sten. Dessutom får den nya ägaren hyra ett område på 1 800 kvadratmeter.

Försäljningen av Villa Paulig förverkligar stadens lokalstrategi. Enligt den avstår staden från byggnader som den inte har användning för i den egna verksamheten eller där det inte finns några strategiska skäl för ägande.

Villan har flera skeden

Tvåvåningsvillan med timmerstomme, som även kallas för Villa Hummelvik, byggdes åt bagarmästare Gustaf Sandberg år 1873. Byggnaden ritades av den då nationellt kända arkitekten Frans Anatolius Sjöström.

Under åren 1886–1932 ägdes villan först av grundaren för Pauligs kafferosteri, affärsmannen Gustav Paulig och senare av hans son Eduard. Under den här perioden byggde man ut villan och omarbetade den till sin nuvarande form. Villan är nuförtiden ett skyddat objekt.

I stadens ägo användes villan först som bostad för sjukskötare vid Stengårds sjukhus och sedermera från och med 1960-talet som klubblokal för ungdomar samt Ungdomscentralens naturhus fram till år 2019. För närvarande fungerar villan tillfälligt som verksamhetsställe för Staras miljötjänster.

Bild: Sami Heikinheimo