Res hållbart

Kaksi pyöräilijää odottaa metroa metroaseman laiturilla.
Bild: Jussi Hellsten
När du åker med kollektivtrafik, cyklar eller går, främjar du din och andra stadsbors hälsa och bidrar till att minska de miljöeffekter som biltrafiken orsakar. När du har behov av bilkörning, uppmuntrar vi dig att välja ett lågemissionsfordon och använda sambrukstjänster.
Bild: Roni Rekomaa

Vad kan jag påverka med mina mobilitetsval?

Du kan påverka trafikutsläppen med dina egna val, till exempel genom att gynna hållbara färdsätt, minska på privatbilismen eller välja ett lågemissionsfordon. 

  • Helsingfors stad strävar efter kolneutralitet vid 2030. Minskade trafikutsläpp har en kritisk betydelse för hur Helsingfors når sina klimatmål.
  • Enligt prognosen kommer trafiken att bli den största utsläppskällan i Helsingfors 2025.

Du kan påverka luftkvaliteten och ljudmiljön genom att gynna hållbara färdsätt och genom att välja friktionsdäck till din bil: de orsakar mindre buller än dubbdäck och minskar enligt undersökningar gatudammet.  

  • Luftkvaliteten i Helsingfors har förbättrats under de senaste årtiondena, men luftföroreningar försämrar tidvis luftkvaliteten. Avgaserna från trafiken och gatudammet försämrar kvaliteten på andningsluften mest, eftersom de frigörs i luften nära andningshöjd.  
  • Omgivningsbuller är en viktig faktor som försämrar livsmiljöns kvalitet och trivsel i Helsingfors. Ett högt, kontinuerligt buller orsakar också hälsoskador. Vägtrafiken orsakar mest bullerolägenheter i Helsingfors. 39 procent av Helsingforsborna bor i områden där bullernivån som orsakas av vägtrafiken överskrider riktvärdet på 55 dB på dagtid. 

Genom att gynna hållbara färdsätt bidrar du till att minska trafikstockningarna. Ju fler stadsbor använder färdsätt som sparar utrymme, desto smidigare är trafiken i staden. När det utrymme som trafiken kräver minskar, kan stadsrummet användas mer för att förbättra trivseln, såsom för planteringar.

Du kan minska mängden mikroplast som hamnar i miljön genom att åka kollektivt, cykla eller gå. När du kör bil, kan du påverka utsläppen genom att ägna uppmärksamhet åt en körstil som sparar däck och genom att använda friktionsdäck istället för dubbdäck på vintern.

  • Vägtrafiken är den största enskilda källan till mikroplast. I synnerhet lossnar det en betydande mängd mikroplast från bildäck. Även den plogade snön i staden är en betydande källa till mikroplast.
  • Mikroplasten från trafiken hamnar i Östersjön med dagvattnen. Man känner fortfarande inte exakt till hur mikroplasten påverkar miljön. Man har emellertid observerat att den är skadlig för mikroorganismerna i havet, och att den samlas i näringskedjan. Då mikroplasten en gång har hamnat i havet är det omöjligt att få bort den därifrån.
Bild: Roni Rekomaa

Elbilism i vardagen

Elbilism ökar kraftigt i Helsingfors. Stadens mål är att minska antalet bilar med förbränningsmotor i staden. Staden stöder elektrifiering av trafiken genom att utveckla ett omfattande laddningsnätverk och uppmuntra stadsborna att övergå till elbilism till exempel med en parkeringsrabatt på 50 procent.

Många husbolag och arbetsplatser erbjuder nu möjlighet att ladda en elbil, och de flesta elbilar laddas ju på natten på boendeparkeringen eller på arbetsplatsens parkeringsplats under arbetsdagen.  

Det finns cirka 250 offentliga laddningspunkter på stadens parkeringsplatser på gatorna. Laddningsnätverket på parkeringsplatserna på gatorna är koncentrerat till innerstaden. Vid dessa laddningspunkter laddas bilarna med förnybar vindel. Laddningsnätverket med gatuparkeringsplatser utökas gradvis.

Det finns gott om laddningspunkter i köpcentrum, sportanläggningar och parkeringshallar.  Det finns många laddningspunkter för turister nära stadens sevärdheter och besöksmål.

Bilen kan laddas även på anslutningsparkeringen (HRT)(Länk leder till extern tjänst).

Se karta över laddningspunkter (Latauskartta.fi)(Länk leder till extern tjänst)

Högeffektladdning

I Helsingfors finns även högeffektladdningspunkter, det vill säga snabbladdningspunkter. Vid dessa laddningspunkter är det möjligt att ladda bilens tomma batteri fullt till och med på en halv timme.
 

Bild: Heidi Strömberg / Helsinki Partners

Fordon för delad användning

Fordon för delad användning gör det lättare för stadsborna att röra sig i Helsingfors. Man tar sig smidigt till kollektivtrafikens hållplatser till exempel med en stadscykel. Genom att kombinera fordon kan du välja ett lämpligt och hållbart sätt att röra dig i Helsingfors.

Det är enkelt för den rörliga stadsbon att använda de gula stadscyklarna för Helsingforsregionens trafik (HRT). Det finns nästan 4 600 cyklar i Helsingfors och Esbo, och du hittar den närmaste stationen lätt i HRT-appen.

Cyklar kan också hyras, till exempel genom privatuthyrningstjänster.

Stadscyklar (HRT)(Länk leder till extern tjänst) (säsongen 1.4–31.10) 

Privatuthyrningstjänster: 

Hygglo (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

En samanvänd bil är ett bra alternativ för ett mycket sporadiskt behov av bil. Du kan använda bilen till exempel några timmar i taget, och det finns upphämtsningsplatser runt huvudstadsregionen.

Privat biluthyrning:  

På servicekartan för cirkulär ekonomi har sammanställts samanvända fordon och mobilitetstjänster i huvudstadsregionen. På servicekartan hittar du bland annat transportcyklar och släpvagnar som kan lånas. På servicekartan för cirkulär ekonomi ser du också var fordonen finns.

Servicekarta för cirkulär ekonomi(Länk leder till extern tjänst)