Helsingfors erbjuder avgiftsfritt cykelunderhåll fredagen den 20 september under Mobilitetsveckan

Kom med och delta i den årliga Mobilitetsveckan 16–22.9! Veckan kulminerar i Helsingfors fredagen 20.9 då Helsingfors stad erbjuder snabbunderhåll av cykeln och möjlighet att dekorera egen cykel på Medborgartorget.
Staden har förbättrat förhållandena för cykling bland annat genom att anlägga nya cykelbanor.  Bild: Oskari Kaupinmäki
Staden har förbättrat förhållandena för cykling bland annat genom att anlägga nya cykelbanor. Bild: Oskari Kaupinmäki

Mobilitetsveckan firas runt om i Europa. Veckans tema är i år gemensamma stadsrum. Temaveckan uppmuntrar människor att tänka på sina egna vardagliga motionsval och deras påverkningar på miljön, samhället och hälsan.

I Helsingfors kulminerar veckan fredagen 20.9 på Medborgartorget där stadsbor kan låta underhålla sina cyklar och dekorera sina cyklar inför hösten klockan 11–17.

Cykling är en viktig del av trafikkulturen i Helsingfors

Helsingfors stad främjar cykeltrafiken som en del av all trafik- och gatuplanering. I år har staden förbättrat förhållandena för cykling bland annat genom att anlägga nya cykelbanor. Till exempel Kajsatunneln som löper under järnvägsstationen öppnades 4.5 och nya cykelbanor anlades vid Hermanstads strandväg längs spårvagnslinje 13 som började trafikera i augusti.

Staden utvecklar ju kollektivtrafiken och cykeltrafiken hand i hand så att det skulle vara ännu lättare för stadsborna att välja hållbara färdsätt.

Helsingfors har som mål att färdigställa målnätverket för cykeltrafik i hela stadskärnan samt bannätverket som omfattar staden före 2030, vilket gör det möjligt att man kan ta sig till ännu flera destinationer med cykel.

Att välja cykel och andra hållbara färdsätt främjar hälsan och ökar trivseln och säkerheten i de gemensamma stadsrummen när miljöolägenheter som biltrafiken medför minskar. Helsingfors uppmuntrar stadsborna att använda den nya cykelinfrastrukturen och prova nya rutter under Mobilitetsveckan.

– Att cykla behöver absolut inte vara en livsstil, utan ett färdsätt bland de andra, uppmuntrar Oskari Kaupinmäki, cyklingskoordinator.

Du kanske är intresserad av