Liiku kestävästi

Kaksi pyöräilijää odottaa metroa metroaseman laiturilla.
Kun kuljet joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen, edistät omaa ja muiden kaupunkilaisten terveyttä ja autat vähentämään autoliikenteestä koituvia ympäristöhaittoja. Kun autoilulle on tarvetta, kannustamme valitsemaan vähäpäästöisen ajoneuvon ja hyödyntämään yhteiskäyttöpalveluita.
Kuva: Roni Rekomaa

Mihin kaikkeen pystyn liikkumisvalinnoillani vaikuttamaan?

Voit vaikuttaa liikenteen päästöihin omilla valinnoillasi, esimerkiksi suosimalla kestäviä liikkumismuotoja, vähentämällä yksityisautoilua tai valitsemalla vähäpäästöisen ajoneuvon.  

  • Helsingin kaupunki tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä. Liikenteen päästövähennyksillä on kriittinen merkitys sille, miten Helsinki saavuttaa ilmastotavoitteensa.
  • Ennusteen mukaan liikenne on nousemassa Helsingin suurimmaksi päästölähteeksi vuonna 2025.

Voit vaikuttaa ilmanlaatuun ja ääniympäristöön suosimalla kestävän liikkumisen tapoja ja valitsemalla autoosi kitkarenkaat, jotka ovat nastarenkaita hiljaisemmat ja vähentävät tutkitusti katupölyn muodostumista.  

  • Helsingin ilmanlaatu on parantunut edellisten vuosikymmenien aikana, mutta ilmansaasteet heikentävät ilmanlaatua ajoittain. Liikenteen pakokaasut ja katupöly heikentävät hengitysilman laatua eniten, koska ne purkautuvat lähelle hengityskorkeutta.  
  • Ympäristömelu heikentää merkittävästi elinympäristön laatua ja viihtyisyyttä Helsingissä. Voimakas jatkuva melu voi aiheuttaa myös terveyshaittoja. Suurin meluhaitta Helsingissä aiheutuu tieliikenteestä. Helsinkiläisistä 39 prosenttia asuu alueilla, joilla tieliikenteen aiheuttama melutaso ylittää päiväaikaan ohjearvotason 55 dB.  

Suosimalla kestäviä liikkumistapoja vähennät osaltasi ruuhkia. Mitä useampi käyttää tilaa säästäviä kulkumuotoja, sitä sujuvampaa kaupungin liikenne on. Kun liikenteen vaatima tila vähenee, voidaan kaupunkitilaa käyttää enemmän viihtyisyyden parantamiseen, kuten istutuksiin.

Voit vähentää ympäristöön päätyvää mikromuovia kulkemalla julkisilla, pyörällä tai kävellen. Autolla liikkuessasi voit vaikuttaa päästöihin kiinnittämällä huomiota renkaita säästävään ajotapaan ja suosimalla talvisin nastarenkaiden sijaan kitkarenkaita. 

  • Tieliikenne on suurin yksittäinen mikromuovilähde. Erityisesti auton renkaista irtoaa merkittävästi mikromuoveja. Myös aurattu kaupunkilumi on merkittävä mikromuovin lähde.
  • Liikenteen mikromuovia päätyy Itämereen hulevesien mukana. Mikromuovin vaikutusta ympäristössä ei vielä tarkkaan tunneta. Sen on kuitenkin havaittu olevan haitallista meressä eläville pieneliöille sekä kertyvän ravintoketjussa. Kerran mereen jouduttuaan mikromuovia on sieltä mahdoton poistaa.
Kuva: Roni Rekomaa

Arjen sähköautoilu

Sähköautoilu yleistyy vauhdilla Helsingissä. Kaupungin tavoitteena on polttomoottoriautojen määrän väheneminen kaupunkialueella. Kaupunki tukee liikenteen sähköistymistä kehittämällä kattavaa latausverkostoa ja kannustamalla asukkaita sähköautoiluun siirtymisessä esimerkiksi 50 prosentin pysäköintialennuksella.  

Useat taloyhtiöt ja työpaikat tarjoavat nykyisin latausmahdollisuuden, ja suurin osa latauksista tehdäänkin yön yli kodin parkkipaikalla tai työpäivän aikana työpaikan pysäköintipaikalla.  

Kaupungin katujen pysäköintipaikoilla on noin 250 julkista latauspistettä. Katujen pysäköintipaikkojen latausverkosto keskittyy kantakaupungin alueelle. Näillä latauspisteillä autot latautuvat uusiutuvalla tuulisähköllä. Kadunvarsipaikkojen latausverkostoa laajennetaan asteittain.

Latauspaikkoja löytyy runsaasti kauppakeskuksista, liikuntapaikoista ja parkkihalleista.  Matkailijoille löytyy lukuisia latausmahdollisuuksia kaupungin nähtävyyksien ja vierailukohteiden läheltä.

Autoa voi ladata myös liityntäpysäköinnin (HSL)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) yhteydessä.

Katso kartta latauspisteistä (Latauskartta.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Suurteholataus

Helsingistä löytyy myös suurteholatauspisteitä eli pikalatauspisteitä. Niissä voi ladata auton tyhjän akun täyteen jopa puolessa tunnissa.

Kuva: Heidi Strömberg / Helsinki Partners

Yhteiskäyttöiset kulkuvälineet

Yhteiskäyttöiset kulkuvälineet sujuvoittavat kaupunkilaisten liikkumista Helsingissä. Joukkoliikenne on kätevästi saavutettavissa esimerkiksi kaupunkipyörän avulla. Kulkuvälineitä yhdistelemällä voit valita itsellesi sopivan ja kestävän tavan liikkua Helsingissä.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) keltaisten kaupunkipyörien käyttäminen on liikkuvan kaupunkilaisen arjessa vaivatonta. Pyöriä on käytössä Helsingin ja Espoon alueella lähes 4 600, ja lähin asema löytyy helposti HSL-sovelluksesta.

Polkupyörän voi vuokrata myös esimerkiksi vertaisvuokrauspalvelun kautta.

Kaupunkipyörät (HSL)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (kausi 1.4.–31.10.)  

Hygglo vertausvuokraus (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteiskäyttöauto soveltuu hyvin satunnaiseen auton tarpeeseen. Autoa voi käyttää vaikka muutaman tunnin kerrallaan, ja noutopaikkoja löytyy ympäri pääkaupunkiseutua.

Vertaisvuokraus: 

Kiertotalouden palvelukartalle on koottu yhteiskäyttöisiä kulkuneuvoja ja liikkumispalveluita pääkaupunkiseudun alueella. Palvelukartalta löytyy muun muassa lainattavat kuljetuspyörät ja peräkärryt. Kiertotalouden palvelukartalta löydät helposti myös kulkuneuvojen sijainnin.

Kiertotalouden palvelukartta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Puuttuuko yrityksesi listalta? Ota yhteyttä: kymp.ymparistovaikutukset@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/liikukestavasti.