Barometri: Helsinkiläisten huolenaiheissa korostuu jälleen ilmasto

Uusimmassa Helsinki-barometrissa tiedustelluista yleisistä huolenaiheista helsinkiläisiä mietityttävät eniten ilmastokriisi sekä lähiluonnon väheneminen. Myös häiriökäyttäytymisen yleistyminen huolestuttaa varsin monia, joillakin asuinalueilla enemmän kuin toisilla. Aikaisempiin kyselykertoihin verrattuna kaupunkilaiset ovat vähemmän huolissaan Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vaikutuksista.
Uusimmassa Helsinki-barometrissa tiedustelluista yleisistä huolenaiheista helsinkiläisiä mietityttävät eniten ilmastokriisi sekä lähiluonnon väheneminen.
Uusimmassa Helsinki-barometrissa tiedustelluista yleisistä huolenaiheista helsinkiläisiä mietityttävät eniten ilmastokriisi sekä lähiluonnon väheneminen.

Ukrainassa käytävä sota aiheuttaa 70 prosentille uusimman Helsinki-barometrin vastaajista vähintään jonkin verran huolta. Noin kolme neljästä naisvastaajasta ja 64 prosenttia miesvastaajista oli asiasta huolissaan. Osuudet olivat vielä vuosi sitten noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempia. 

Vastaajat näkevät sodan vaikuttavan Suomen talous- ja turvallisuustilanteeseen enemmän kuin esimerkiksi heidän omaan henkiseen hyvinvointiinsa, tai omaan ja läheisten turvallisuuteen.

Ilmastokriisi huolestuttaa helsinkiläisiä eniten

85 prosenttia helsinkiläisistä naisista ja 64 prosenttia miehistä ilmoitti barometrissä olevansa huolissaan ilmastokriisistä. Eri huolenaiheiden joukossa, joista Helsinki-barometrissä tällä kyselykerralla tiedusteltiin, ilmastohuoli oli suurin. Ilmastohuoli on korostunut myös muissa kaupungin aikaisemmissa kyselytutkimuksissa. Lisäksi vastaajat olivat huolissaan muun muassa lähiluontoalueiden vähenemisestä sekä ruoan ja energian hinnasta. Vastaavasti esimerkiksi Helsingin tulevaisuus kuului niihin aiheisiin, joista vastaajat eivät olleet erityisen huolissaan.

Huoli häiriökäyttäytymisen lisääntymisestä alueellista

Häiriökäyttäytymisen yleistymisestä oli huolissaan 61 prosenttia naispuolisista vastaajista mutta toisaalta vain 46 prosenttia miehistä. Naiset olivat kautta linjan barometrissa kysytyistä asioista jonkin verran huolestuneempia kuin miehet. Iäkkäät olivat muita vastaajia huolestuneempia häiriökäyttäytymisestä. Huoli häiriökäyttäytymisestä oli myös yleisempää joillakin Helsingin alueilla kuin toisilla: esimerkiksi niin sanotuilla kaupunkiuudistuksen kohdealueilla asia huolestutti useampia kuin muualla Helsingissä. 

Puolet vastaajista arvioi elämänlaatunsa parantuneen vuoden aikana

Barometrissä kysyttiin nyt ensimmäisen kerran sitä, miten vastaajat arvioivat omaa elämänlaatuaan verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Kaikista kevään 2023 barometrikyselyyn vastanneista lähes puolet oli sitä mieltä, että oma elämänlaatu on nyt parempi kuin vuosi sitten. Vain 15 prosentin mielestä elämänlaatu oli nyt heikompi, mutta toisaalta varsin moni vastaaja ei osannut arvioida elämänlaadun sen enempää parantuneen kuin heikentyneenkään. 

Helsinki-barometri on kaupunginkanslian toteuttama kyselytutkimus, jolla kartoitetaan kahdesti vuodessa asukkaiden näkemyksiä Helsingissä asumisesta sekä vaihtuvista ajankohtaisista teemoista. Esimerkiksi koronapandemian aikana syvennyttiin pandemiaan liittyviin asioihin, ja sittemmin on käsitelty niin ikään ajankohtaista Ukrainassa käytävää sotaa, esimerkiksi vastaajien huolestuneisuutta sen vaikutuksista. Barometrin vastaajat (N=1000) ovat edustava otos kaupungin aikuisikäisestä väestöstä. Uusin aineistonkeruu toteutettiin 6.4.–28.4.2023.