Erikoisammattitutkinnosta keinoja työpaikan kehittämiseen

Erikoisammattitutkinnossa syvennetään ammattialan osaamista. Kristiina Bailey suorittaa tutkintoa Stadin AO:ssa, koska haluaa kehittää yhdessä tekemistä HSY:llä.
Erikoisammattitutkinto räätälöidään oman työn mukaan, ja Baileyllä siinä painottuvat innovointi ja palvelumuotoilu. Kuva: Jussi Helttunen
Erikoisammattitutkinto räätälöidään oman työn mukaan, ja Baileyllä siinä painottuvat innovointi ja palvelumuotoilu. Kuva: Jussi Helttunen

Kristiina Bailey on töissä HSY:llä hankintapäällikkönä. Hän on koulutukseltaan prosessitekniikan diplomi-insinööri ja ollut töissä nykyisessä työpaikassa pian yhdeksän vuotta.

Tuntuukin aiheelliselta kysyä, mikä sai hänet opiskelemaan uutta Stadin ammatti- ja aikuisopiston erikoisammattitutkinnossa. Bailey kertoo, että työnantaja tarjosi mahdollisuutta osallistua tutkintoon.

– Kokonaisuus vaikutti mielenkiintoiselta. Tarkoituksena on, että tutkinto auttaa kehittämään HSY:n työkulttuuria ja yhdessä tekemistä.

HSY:n henkilöstölle on räätälöity oma erikoisammattitutkintonsa, mutta Stadin AO:ssa voi opiskella lukuisia vakiintuneita erikoisammattitutkintoja. Omansa on muun muassa johtamiseen ja yritysjohtamiseen, tuotantotekniikkaan tai vaikkapa tekstiili- ja muotialalle.

Bailey suorittaa parhaillaan teollisen muotoilun erikoisammattitutkintoa työnsä ohella ja on opinnoissaan puolivälissä. Hän aloitti opinnot vuosi sitten syyskuussa, ja hänen tarkoituksenaan on saada syventävät tutkinnot ja lopputyö eli näyttö valmiiksi kuluvan syksyn aikana.

Bailey kehuu tutkinnon konkretiaa. Tarkoitus on, että tutkinnon aikana kertyvä osaaminen on hyödynnettävissä suoraan organisaation kehittämiseen. Jokainen osallistuja ratkaisee, miten tutkinnon aikana opittua pääsee soveltamaan työssä.

Tutkinto räätälöidään oman työn mukaan, ja Baileyllä siinä painottuvat innovointi ja palvelumuotoilu. Tutkinnon suurimpana antina hän pitää kuitenkin tutustumista muihin kollegoihin, joihin todennäköisesti muutoin ei tutustuisi. Heitä on tutkinnossa mukana HSY:n eri tulosalueilta ja toimialoilta. 

Baileyn mielestä on tavattoman hyödyllistä päästä tutustumaan siihen, kuinka HSY:n muilla aloilla toimitaan ja ratkotaan asioita.

– Idea on, että jokaisessa koulutusjaksossa on mukana johdon edustus, mutta kuka tahansa vakituisesti HSY:llä työskentelevä voi hakeutua opiskelemaan.

Aiemmin tutkintonsa aloittaneet ovat esimerkiksi lopputyötään tehdessään huomanneet, kuinka omasta työstä löytyy kosketuspintaa muualla organisaatiossa työskentelevien kollegojen kanssa. Eri toimintojen yhteistyö auttaa kehittämään organisaation kulttuuria ja työn vaikuttavuutta yhä paremmaksi.

Oma aktiivisuus tarpeen

Erikoisammattitutkintoon kuuluu pakollisia ja valinnaisia kokonaisuuksia. HSY:lle räätälöityihin pakollisiin osuuksiin kuuluvat muun muassa organisaation strategia ja verkostoitumisen mahdollisuudet.

Vapaaehtoisiksi kokonaisuuksiksi Bailey on valinnut innovatiivisuuden ja palvelumuotoilun. Tutkinnon aikana keskustellaan paljon, ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tutkinnon suorittaminen vaatii omaa aktiivisuutta ja tahtoa sovitella aikaansa sitä varten. Kollegat ja ohjaajat kannustavat eteenpäin, tarvittaessa saa ohjaajilta lisätukea.

Lähikoulutuspäiviä on noin kerran kuukaudessa. Baileyllä on lisäksi kalenteriin merkittynä kerran viikossa tunti, jonka aikana hän kirjaa muistiin oppimaansa ja ajatuksiaan. Niitä tulee varsinaisten koulutuspäivien lisäksi säännöllisistä keskusteluista ohjaajan ja samalla kurssilla olevan kollegan kanssa.

Keskustelujen aikana teemaksi ovat nousseet muun muassa ketterä kehitys ja kokeilukulttuuri. Kollegoja on kannustettu rohkeaan kokeiluun. Jos jokin asia ei ole toiminut, seuraavaksi kokeillaan jotakin muuta tapaa. 

Keinoja prosessien sujuvoittamiseksi

Lopputyön aikana näytetään, kuinka hyvin osallistuja on sisäistänyt tutkinnon opit. Tutkinnon suorittajan on muun muassa selvitettävä, kuinka hän käyttää eri verkostoja tai seuraa lopputyönsä trendejä.

Bailey on suunnitellut tekevänsä oman lopputyönsä hankintapalvelujen ja vesihuollon verkko-osaston yhteistyön kehittämisestä.

– Teemme heille paljon kilpailutuksia, ja tarkoitukseni on pyrkiä löytämään keinoja prosessin sujuvoittamiseksi. Jos lopputyön aikana nousee esille hyviä keinoja, voimme monistaa niitä käyttöön laajemminkin.

Bailey kertoo huomanneensa, että tutkinnon suorittaneet kollegat ovat hyvillään ja ylpeitä saavutuksestaan, jota on hehkutettu myös sosiaalisessa mediassa. 

HSY kannustaa aktiivisesti henkilöstöään osallistumaan tutkintoon ja muistuttaa, että sen suorittamista varten voi käyttää työaikaa. Ideana on, että erikoisammattitutkintoja HSY:tä varten järjestetään niin kauan kuin halukkaita riittää. 

Teksti: Kirsi Riipinen
 

Lue lisää erikoisammattitutkinnoista Stadin AO:n verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).