Finlandia-talon perusparannus alkamassa

50 vuoden iän saavuttanut Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo perusparannetaan. Työt alkavat helmikuussa 2022, työ valmistuu syksyllä 2024.
Valkoinen marmorinen julkisivu nelikerroksisessa rakennuksessa puiston laidalla.

Finlandia-talon perusparannus käynnistyy helmikuussa. Vastikään 50 vuoden iän saavuttanut Alvar Aallon suunnittelema päärakennus korjataan kauttaaltaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia suojelua kunnioittaen. Urakka valmistuu syksyllä 2024.

Yksi Suomen tunnetuimmista rakennuksista saa ansaitsemansa arvon

Vuonna 1971 valmistunut Finlandia-talo on yksi Suomen merkittävimpiä moderneja rakennuksia. Arkkitehtonisesti arvokkaan päärakennuksen talotekniset järjestelmät uudistetaan kauttaaltaan, siihen sovitetaan nykyaikainen tekniikka huomaamattomasti, ja sen sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Lisäksi talon esteettömyyttä ja energiatehokkuutta parannetaan.

Finlandia-talon vanha julkisivumarmori kiertoon

Finlandia-talon uudeksi julkisivuverhoiluksi valittiin italialaisen Etelä-Tirolin alueen marmori. Sen todettiin täyttävän tutkimusten jälkeen parhaiten esteettisiltä ja teknisiltä ominaisuuksiltaan julkisivulle asetetut vaatimukset rakennussuojelun ja teknisen kestävyyden kannalta.

Finlandia-talon vanhat marmorit puretaan keväällä 2022. Niiden soveltuvuus jatkokäytössä pyritään arvioimaan ennakkopurun perusteella. Tavoitteena on kierrättää marmorit parhaalla soveltuvalla tavalla. Noin 10 prosenttia marmoreista pystytään purkamaan ehjinä laattoina.

Työ etenee vaiheittain, kallion irrotus ja purkutyöt aiheuttavat meluhaittaa

Työmaa etenee vaiheittain siten, että koko urakka on valmis syksyllä 2024. Työmaajärjestelyt pyritään hoitamaan mahdollisimman vähin häiriöin, mutta etenkin ensimmäisessä työvaiheessa tehtävästä kallion mekaanisesta irrotuksesta ja purkamisesta aiheutuu naapurustolle meluhaittaa.

Ensimmäisessä työvaiheessa päärakennuksen lähituntumassa rakennetaan uusia maanalaisia tiloja. Kiven irrotusta tehdään poraamalla ja kiilaamista hyödyntämällä yhtäjaksoisesti helmi-toukokuussa ja purkutöitä helmi-syyskuussa 2022. Myös julkisivukiinnikkeiden porauksista aiheutuu melua aikavälillä kesäkuu 2022 – tammikuu 2024. Melua aiheuttavia töitä tehdään ympäristömääräysten mukaisesti maanantaista perjantaihin 7-19 välisenä aikana.

Liikennejärjestelyt muuttuvat

Viime vuoden alussa valmistuneen väliaikaisen pyörätien myötä pyöräliikenneyhteydet Baanalta Töölönlahdelle säilyvät hyvinä, ja Pikku-Finlandian valmistumisen myötä myös jalankulkuyhteydet alueella parantuvat. Vilkasliikenteisellä alueella on neljä risteävää kohtaa, joten pyöräilijöitä ja jalankulkijoita kehotetaan valppauteen alueella, jolla liikennejärjestelyt ovat muuttuneet.

Työmaaliikenne ja Pikku-Finlandiaan suuntautuva autoliikenne kulkee tontille Töölönlahdenkadun ja Karamzininrannan kautta. Työmaakoppeja sijoitetaan Karamzininrannan varteen. Työmaan ympärille asennetaan opastaulut ohjaamaan jalankulkijat Mannerheimintielle, Pikku-Finlandiaan ja Töölönlahdelle.

Perusparannuksen urakoitsijana toimii Skanskan talonrakennus Oy ja tilaajana kaupunkiympäristön toimiala.

Lisätiedot:

Finlandia-talon perusparannus