Kaupunginmuseon uusi näyttely Rikoksen ja rakkauden kaduilla avautuu perjantaina 1. huhtikuuta Hakasalmen huvilassa. Se kertoo leffojen Kalliosta visuaalisesti ja elämyksellisesti. Entä pitääkö myytti rikollisten, juoppojen ja turmeltuneen nuorison paikasta yhä pintansa?
Pitkänsillan takana on kuvattu sadan vuoden aikana kymmeniä elokuvia ja televisiosarjoja. Hakasalmen huvilan uutuusnäyttely esittelee kuvitteellisen Kallion, jossa on langettu rikoksen poluille, rakastettu ja tehty työtä.
Vanhojen työväenkaupunginosien omaleimainen maisema, monikerroksinen historia ja rouhea tunnelma ovat vedonneet elokuvantekijöihin vuosikymmenestä toiseen. Jo Suomen vanhin kokonaisena säilynyt näytelmäelokuva, Ollin oppivuodet vuodelta 1920, on kuvattu osin Hermannissa, ja viime syksynä Kallion kulmilla tehtiin uusi kausi suosittua Aikuiset-sarjaa. Pitkänsillan takana on aikojen saatossa työskennellyt ohjaajia Edvin Laineesta Aki Kaurismäkeen ja näyttelijöitä Ansa Ikosesta Anna Airolaan.
Museonäyttely keskittyy fiktion maailmaan ja peilaa todellisuutta
Näyttelyssä voi sukeltaa elokuvien maailmaan, jossa pyykit liehuvat pihoilla, öisillä kujilla hiippailee outoja tyyppejä ja hämäräperäisessä osto- ja myyntiliikkeessä tapahtuu kummia.
Kosketusnäyttöön perustuvalta kartalta voi valita itseään kiinnostavan kuvauspaikan ja katsella siellä kuvattuja kohtauksia eri aikojen elokuvista. Tuttujen näkymien lisäksi voi myös kurkistaa Helsinkiin, jota ei enää ole – millaisia elokuvia on esimerkiksi kuvattu Linjojen puutaloissa tai Sörnäisten sataman alueella, jolla on nykyään Kalasataman ja Sompasaaren asuinalueet?
Näyttelyn kuraattorina ja suunnittelijana on toiminut elokuvalavastaja ja -tutkija Minna Santakari yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon työryhmän kanssa. Näyttelyyn on saatu hyvin runsas valikoima harvoin nähtyjä valokuvia ja elokuvakatkelmia, joiden kokoamisessa on tehty yhteistyötä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Yleisradion ja lukuisien tuotantoyhtiöiden kanssa.
Rikoksen ja rakkauden kaduilla
Leffojen Kallio
1.4.2022-12.2.2023
Hakasalmen huvila(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lisää aiheesta
Helsingin kaupunginmuseo(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kuva: Samppa Ranta/Helsingin kaupunginmuseo