Uuteen yritykseen paremmalla valmistelulla
Kantelettarentiellä uusi yritys jälkiasennushissien suunnitteluun alkoi syksyllä 2020.
– Tällä kertaa lähdimme valmistelemaan hanketta paremmin. Uuteen yritykseen päätettiin lähteä, koska putkiremontin laina alkoi olla maksettu ja hissien asentamisessa oli viimeiset hetket, ennen kuin jälkiasennushisseihin myönnettyjen tukien rahahanoja alettiin tiukentaa, Rikala sanoo.
Taloyhtiö sai Asumisen rahoitus- ja kehityskeskukselta Aralta tukea hissien hankintakustannuksiin 45 prosenttia. Ilman tätä tukea urakkaan ei olisi lähdetty.
Aran hissiavustuksen tarkoituksena on edistää taloyhtiöiden asukkaiden kotona asumista mahdollisimman pitkään. Nykyään Ara-hissiavustusta voi saada enintään 35 prosenttia jälkiasennushissin hankintakustannuksiin.
Kaupungin rakennusvalvonta näytti Kantelettarentien hissiajatukselle vihreää valoa. Tällä kertaa suunnittelu lähti siitä, että hissikuilut tulevat talon ulkopuolelle.
– Porraskäytävät eivät ole keskenään identtisiä, joten niissä on jouduttu tekemään erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi A-, B- ja C-portaissa hissikuiluja suunniteltiin ensin nykyisten tuuletusparvekkeiden tilalle, jolloin sisäänkäynti olisi pysynyt ennallaan. Emme kuitenkaan saaneet siihen hyväksyntää ja kuilun paikka vaihtui nykyisen sisäänkäynnin kohdalle. Käynti porrashuoneeseen siirtyi puolestaan tuuletusparvekkeiden alle, Rikala kuvailee.
Hissiasiamies tukena projektin aikana
Tukea hissiprojektiin taloyhtiö sai Helsingin hissiasiamieheltä.
– Hissiasiamiehen asiantuntijuus oli tärkeää, koska itse olen täysin maallikko näissä asioissa, samoin muut hallituksen jäsenet. Hissiasiamieheltä sai näkemyksiä, kiittelee Rikala.
Helsingin kaupungin hissiasiamies Simo Merilä sanoo, että hissien rakentaminen jälkikäteen tarkoittaa aina muutosta rappukäytävään ja sen arvoihin.
– Porrashuonetiloja ja sen arvoja kannattaakin säilyttää mahdollisimman paljon jälkiasennushissien suunnittelussa ja rakentamisessa, Merilä toteaa.
– Jälkikäteen rakennettavissa hisseissä ei aina pystytä täysin soveltamaan uudisrakentamisen mitoitusvaatimuksia. Ratkaisumalli onkin useimmiten enemmän tai vähemmän kompromissi, jossa on kuitenkin yritetty ottaa huomioon mahdollisimman hyvin kaikki porrashuonetta käyttävät, Merilä jatkaa.