Ett nytt försök med bättre förberedelser
Hösten 2020 inleddes ett nytt försök med att planera en efterinstallation av hissar på Kanteletarvägen.
— Den här gången började vi förbereda projektet bättre. Vi bestämde oss för att påbörja ett nytt försök eftersom lånet för stamrenoveringen började vara avbetalat och det började vara sista stunden för att installera hissar innan bidragen för efterinstallation av hissar skulle börja stramas åt, säger Rikala.
Husbolaget fick ett bidrag på 45 procent från Finansierings- och utvecklingscentralen Ara för kostnaderna för hissarna. Utan stödet skulle projektet inte ha kommit igång.
Syftet med Aras hissbidrag är att göra det möjligt för invånare i husbolag att bo hemma så länge som möjligt. Numera kan Aras hissbidrag stå för högst 35 procent av kostnaderna för efterinstallerade hissar.
Stadens byggnadstillsyn gav grönt ljus för hissarna på Kanteletarvägen. Den här gången byggde planeringen på att hisschakten skulle placeras utanför byggnaden.
— Trapphusen är inte identiska, så vi har varit tvungna att hitta olika lösningar. Till exempel i trapphus A, B och C var planen först att placera hisschakten där de nuvarande piskbalkongerna är, medan ingången skulle förbli oförändrad. Vi fick dock inte tillstånd för det här och schaktets placering fick flyttas till platsen där den nuvarande ingången är. I stället placerades ingången till trapphuset under piskbalkongerna, säger Rikala.
Hissombudsmannen stöd under projektet
Husbolaget fick stöd för projektet av hissombudsmannen i Helsingfors.
— Hissombudsmannens expertis var viktig eftersom jag själv är en fullständig lekman när det gäller det här, precis som de andra styrelsemedlemmarna. Hissombudsmannen gav oss synpunkter, säger Rikala tacksamt.
Simo Merilä, hissombudsman vid Helsingfors stad, säger att efterinstallering av hissar alltid innebär att trapphuset och dess värden förändras.
— Det är värt att bevara trapphusutrymmet och dess värden i så stor utsträckning som möjligt när man planerar och bygger hissar i efterhand, säger Merilä.
— Vid efterinstallation av hissar går det inte alltid att helt uppfylla dimensioneringskraven för nybyggnation. I de flesta fall blir lösningen mer eller mindre en kompromiss där man i så stor utsträckning som möjligt har försökt ta hänsyn till alla slags användare av trapphuset, fortsätter Merilä.