Kaupunginteatterin 2-vuotinen pilottihanke, Nykyesityksen näyttämö tuo nykyesityksen muotoja osaksi teatterin ohjelmistoa ja lisää työtilaisuuksia vapaan kentän taiteilijoille.
Nykyesityksen näyttämö pyrkii uudistamaan, ravistelemaan ja tarkastelemaan teatterisalia ja näyttämöä eri tavoin.
Hanke lisää työtilaisuuksia vapaan kentän taiteilijoille sekä kehittää esittävän taiteen yhteistyötä. Teatteri varaa studio Pasilan näyttämön kaksivuotisen pilottihankkeen käyttöön vuosina 2022 ja 2023 toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun.
— Kahden toimintakauden jälkeen arvioimme, miten hanke on vastannut sille asetettuihin tavoitteisiin ja miten se olisi mahdollista kytkeä osaksi Kaupunginteatterin perustoimintaa ja rahoitusta, sanoo hanketta Helsingin Kaupunginteatterissa koordinoiva Antti
Lahti.
Nykyesityksen näyttämön pilottijakson suunnittelusta ja ohjelmistovalinnoista vastaa kolmihenkinen kuraattoriryhmä, jonka muodostavat tanssija, filosofian maisteri sekä esitystaiteen ja -teorian maisteri Suvi
Tuominen, ohjaaja, väitöstutkija Tuomas Laitinen sekä kuraattori, kuvataiteen maisteri Riikka Thitz. Parhaillaan 7.–17. joulukuuta on käynnissä henkilökohtaisten tapaamisten muodossa toteutettava haku, jossa etsitään Nykyesityksen näyttämön kantaesityksiä vuosille 2022 ja 2023.
Nykyesityksen näyttämön ensimmäiset esitykset julkistetaan tulevan kevään alussa. Ensimmäiset esitykset ovat studio Pasilassa toukokuussa nähtäviä vierailuesityksiä.
Vuosien 2022 ja 2023 aikana nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vierailunäyttämöön sekä kantaesityksiin ja niiden valmistamiseen suunnattuihin näyttämöresidensseihin. Vierailunäyttämö ajoittuu toukokuuhun, residenssityöskentely kesä-heinäkuuhun ja residenssissä valmistettujen teosten kantaesitykset elokuuhun.
Nykyesityksen näyttämö on syntynyt esittävän taiteen vapaalla kentällä toimivien taiteilijoiden aloitteesta. Lauri Antti Mattilan kokoama työryhmä toimitti keväällä 2019 Helsingin Kaupunginteatterin johtoryhmälle ehdotuksen, jonka oli allekirjoittanut 885 esittävän taiteen ammattilaista. Ehdotuksessa pyydettiin teatteria vastaamaan ajankohtaisiin muutoksiin yhteiskunnassa.
Helsingin Kaupunginteatteri on ottanut vapaan kentän haasteen vastaan ja pyrkii pilottihankkeen muodossa kehittämään alalle uudenlaista tuotantokehystä, joka osaltaan voisi muuttaa epätasa-arvoa luovia ja taiteen kehitystä hidastavia rakenteita. Hankkeen tarkoituksena on tarjota esimerkki ja jakaa kokemuksia myös muille VOS-rahoitetuille teattereille.
Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa hankkeelle taloudellisia, tuotannollisia ja tilallisia resursseja. Lisäksi Koneen Säätiö on myöntänyt hankkeelle 180 000 euron suuruisen apurahan.
Lisää aiheesta
HKT(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kuva: Pauno Narjus