Helsingin talousvesi edelleen hyvälaatuista

Helsingissä jaettava talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2019. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valvoo talousveden laatua.

Helsingissä jaettava talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2019. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valvoo talousveden laatua. 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) toimittaa talousveden koko Helsingin alueelle. Talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. HSY vesihuollolla on Helsingin alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta, Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos ja Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Molemmilla laitoksilla vedenpuhdistusprosessi on samanlainen, ja laitoksista toimitetaan vettä myös Espooseen ja Vantaalle. 

”Helsingin talousvesi oli edelleen hyvälaatuista vuonna 2019. Talousveden mikrobiologiset sekä kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät kaikissa valvontatutkimusnäytteissä”, toteaa elintarviketarkastaja Liina-Lotta Nousiainen Helsingin ympäristöpalveluista. 

Mikrobiologiset laatutavoitteet täyttyivät kaikissa näytteissä ja kemialliset laatutavoitteet suurimmassa osassa näytteitä. Raudan laatutavoitearvo ylittyi 11 eri näytteenottokohteesta otetuissa valvontanäytteissä, mutta ylityksellä ei ole terveysvaikutuksia. Todennäköisiä syitä raudan laatutavoitearvojen ylityksiin ovat vähäiset virtaamat ja saostumat putkistoissa, sekä kiinteistöjen putkistot. Korkea rautapitoisuus voi vaikuttaa veden sameuteen ja väriin. 

Talousveden laatua seurataan määrittämällä valvontatutkimusnäytteistä mikrobiologisia ja kemiallisia muuttujia. Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2019 yhteensä 357 valvontanäytettä, joista 15:stä tutkittiin lisäksi muun muassa raskasmetalleja ja torjunta-aineita. 

Vuonna 2019 näytteistä määritettiin kerran viidessä vuodessa mitattavat parametrit (antimoni, bentseeni, bentso(a)pyreeni, boori, syanidit, seleeni, 1,2-dikloorietaani, tetrakloorieteeni, trikloorieteeni, polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH), kloorifenolit ja uraani). Lisäksi otettiin yhdeksän näytettä vesilaitoksilta lähtevästä vedestä, josta määritettiin nitriittipitoisuus. Näiden lisäksi otettiin 10 uusintanäytettä laadun varmentamiseksi kemiallisten laatutavoitearvojen ylitysten vuoksi.