Ravintoloissa tarjolla oleva vesi on yleensä hyvälaatuista

Espoon seudun ympäristöterveyden, Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden ja Vantaan ympäristökeskuksen vuonna 2024 tekemän selvityksen perusteella ravintoloissa tarjottu vesi täyttää pääsääntöisesti verkostoveden laatuvaatimukset ja -tavoitteet.
Hedelmillä maustettua vettä hanallisissa säiliöissä.
Ravintoloissa tarjottu vesi täyttää pääsääntöisesti verkostoveden laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Kuva: Teina Ryynänen

Näytteet otettiin asiakkaiden käytettävissä olevista hanallisista säiliöistä, täytetyistä kannuista ja pulloista, ravintoloiden itse lisäsuodattamasta vedestä, kasviksilla maustetuista vesistä sekä tarjoilulinjastojen vesihanoista.

Yhteensä otettiin 96 vesinäytettä, joista 91 prosenttia täytti talousvesiasetuksen mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Vesinäytteistä yhdeksän (9 %) oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja.

Näytteistä tutkittiin talousveden laatuvaatimukset suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteereiden osalta sekä laatutavoitteet koliformisten bakteereiden ja heterotrofisten pesäkkeiden lukumäärän (22 °C) osalta. Hedelmiä, marjoja tai vihanneksia sisältävistä maustetuista juomavesistä, joissa on luontaisesti mikrobeja kasviksista, tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja E. coli.

Maustettuja vesiä tutkittiin 26 näytettä, joista 5 näytettä (19 %) oli laadultaan huonoja suolistoperäisten enterokokkien takia. Hanallisista säiliövesiä tutkittiin 22 näytettä, joista huonolaatuisia oli kolme näytettä (14 %) koliformisten bakteereiden ja korkeiden heterotrofisten pesäkelukujen takia. Kannuvesiä tutkittiin 25 näytettä, joista yksi näyte (4 %) oli laadultaan huono suolistoperäisten enterokokkien takia. Tarjoilulinjastojen hanoista ja ravintoloiden itse suodattamasta vedestä kaikki 25 näytettä olivat hyvälaatuisia. Yhdessäkään vesinäytteessä ei todettu E. coli -bakteereita.

− Tarjolla oleva vesi ravintoloissa on pääsääntöisesti hyvälaatuista. Eniten huonoja tuloksia tuli ravintoloiden kasviksilla maustamista vesistä, joista joka viides ei täytä verkostoveden laatuvaatimuksia, toteaa elintarviketarkastaja Paula Saarijärvi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Maustetuissa vesissä suolistoperäiset enterokokit ovat todennäköisesti tulleet veteen kasvisten ulkopinnoilta. Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki vanhasta ulosteperäisestä saastumisesta, mutta ne voivat olla peräisin myös esimerkiksi maaperästä. Uusintanäytteissä ei enää havaittu suolistoperäisiä enterokokkeja.

Heterotrofinen pesäkeluku eli bakteereiden, hiivojen ja homeiden määrä oli suurin hanallisten säiliöiden vesissä.

Tulosten perusteella osa ravintoloista tarvitsee ohjausta maustetuissa vesissä käytettävien kasvisten pesuun sekä hanallisten vesisäiliöiden parempaan puhdistamiseen.  

Sinua voisi kiinnostaa