Vattnet som serveras på restauranger är oftast av god kvalitet

Baserat på en utredning år 2024 av Esboregionens miljö- och hälsoskydd, Helsingfors stads miljötjänster och Vandas miljöcentral vatten som serveras på restauranger uppfyller i allmänhet kvalitetskraven och kvalitetsmålen för nätverksvatten.
Hedelmillä maustettua vettä hanallisissa säiliöissä.
Vatten som serveras på restauranger uppfyller i allmänhet kvalitetskraven och kvalitetsmålen för nätverksvatten. Bild: Teina Ryynänen

Prover togs från vattenbehållare med kran, fyllda kannor och flaskor, vatten som restaurangen filtrerat själv, vatten som smaksatts med livsmedel och kranar i serveringslinjer som alla var tillgängliga för kunder.

I projektet togs sammanlagt 96 vattenprover, och 91 procent av dem uppfyllde de mikrobiologiska kvalitetskraven och kvalitetsmålen enligt hushållsvattenförordningen. Nio (9 procent) av vattenproverna var av dålig mikrobiologisk kvalitet.

Proverna analyserades för intestinala enterokocker och Escherichia coli-bakterier för att fastställa uppfyllandet av kvalitetskraven samt för koliforma bakterier och antalet heterotrofa kolonier (22°C) för att fastställa uppnåendet av kvalitetsmålen. Smaksatt dricksvatten som innehåller frukt, bär eller grönsaker, och som därför naturligt innehåller mikrober från livsmedlen, testades för intestinala enterokocker och E. coli.

Smaksatt vatten undersöktes med 26 prover, varav 5 prover (19 procent) var av dålig kvalitet, alla på grund av intestinala enterokocker. Vatten från behållare med kran undersöktes med 22 prover, varav tre prover (14 procent) var av dålig kvalitet på grund av koliforma bakterier och högt antal heterotrofa kolonier. Vatten i kannor undersöktes med 25 prover, varav ett prov (4 procent) var av dålig kvalitet på grund av intestinala enterokocker. Alla 25 prover från kranar i serveringslinjer och vatten som restaurangerna filtrerat själva var av god kvalitet. Inga E. coli-bakterier konstaterades i något av vattenproverna.

− Vattnet som serveras på restauranger är i allmänhet av god kvalitet. Sämst var resultatet för restaurangernas vatten som var smaksatt med livsmedel. Där var det en femtedel som inte uppfyllde kvalitetskraven för nätverksvatten, säger Paula Saarijärvi, livsmedelsinspektör vid Helsingfors stads miljötjänster.

Enterokockerna i smaksatt vatten härrör sannolikt från de yttre ytorna på livsmedlen. Förekomsten av enterokocker kan vara ett tecken på gammal fekal förorening, men bakterierna kan också komma från till exempel jordmånen. Intestinala enterokocker konstaterades inte längre när proverna upprepades.

Det heterotrofa koloniantalet, det vill säga mängden bakterier, jäst och mögel, var högst i vatten från vattenbehållare med kran.

Resultatet tyder på att en del av restaurangerna behöver anvisningar för hur man tvättar livsmedel för smaksatt vatten och hur man rengör vattenbehållarna bättre.