Helsingin tilastotietokannat uudistuivat

Kaupungin ylläpitämät tilastotietokannat löytyvät jatkossa kootusti yhdestä paikasta osoitteesta stat.hel.fi.
Isä ja lapsi tietokoneen ääressä. Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin kaupunki julkaisee runsaasti kaupunkitilastoja avoimena datana tilastotietokantojen kautta. Aiemmin tietokannat ovat sijainneet erillään, mutta vuodenvaihteessa tapahtuneen uudistuksen myötä kaikki tilastotietokannat muuttivat yhteiselle alustalle.

Kaupungin ylläpitämät tilastotietokannat löytyvät jatkossa kootusti yhdestä paikasta osoitteesta stat.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Samalla tietokannat ovat siirtyneet uudelle, avoimen lähdekoodin PxWeb-alustalle, joka mahdollistaa tilastotietojen aiempaa monipuolisemman hyödyntämisen.

Stat.hel.fi-kokonaisuus sisältää seuraavat avoimet tietokannat:

Aluesarjat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Hyvinvointitilastot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Nordstat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsingin ympäristötilasto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tilastotietokannat tarjoavat kattavan paketin kaupunkitilastoja eri aihepiireistä. Siinä missä Hyvinvointitilastot antavat tietoa helsinkiläisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, Nordstat-tietokannasta voi poimia vertailutietoja pohjoismaisista kaupungeista. Helsingin ympäristötilasto puolestaan esittelee keskeisiä ympäristön tilaa kuvaavia indikaattoreita.

Kattavin tietokannoista on Aluesarjat, josta löytyy pitkiä aikasarjoja useasta eri ilmiöstä Helsingistä, pääkaupunkiseudulta ja Uudenmaan alueelta. Tietokannasta löytyy tilastotietoja mm. väestörakenteesta, asumisesta ja rakentamisesta sekä työmarkkinoista ja tulotasosta. Nimensä mukaisesti aluetilastot ovat tietokannan ydintä, ja Aluesarjoista löytyy kuntatasoisten tietojen lisäksi tilastoja myös kaupunkien sisäisten aluejakojen mukaan. Tietokanta onkin erinomainen lähde alueiden välisten erojen vertailuun.

Useimmat tilastot päivittyvät vuosittain, mutta joukosta löytyy tiheimmillään kuukausittain päivittyviä tietoja. Takautuvien tietojen lisäksi tilastoja löytyy myös tulevasta: esimerkiksi Aluesarjat-tietokanta sisältää ennakkotietoja väestörakenteesta ja väestönmuutoksista.

Lisätietoja tietokantojen sisällöstä ja käyttöehdoista sekä ohjeita ja yhteystietoja löytyy kunkin tietokannan kuvauksesta.

Uusi alusta mahdollistaa tilastojen aiempaa monipuolisemman hyödyntämisen

Kaikki avoimet tilastotiedot ovat jatkossa käytettävissä perinteisen käyttöliittymän lisäksi myös PxWeb API -tilastorajapintapalvelun kautta, mikä mahdollistaa tietojen sujuvan jakelun erilaisiin sovelluksiin. Uudistus tuo myös muita parannuksia tietojen käytettävyyteen: uusi käyttöliittymä toimii mobiililaitteissa ja siirto uudelle alustalle parantaa palvelujen saavutettavuutta. Parannuksia on tehty myös tilastotietojen jäsentelyyn, kuvauksiin ja sisältöihin. Yksi esimerkki tästä on Aluesarjat-tietokannan hierarkia, joka saadun käyttäjäpalautteen pohjalta muutettiin aluepohjaisesta valikkorakenteesta ilmiölähtöiseksi. Myös tietokantojen käyttöohjeita on päivitetty käytön helpottamiseksi.

Tilastotietokantojen teknisestä ylläpidosta vastaa kaupunginkanslian kaupunkitietoyksikkö, mutta tietosisältöjen ylläpitoon osallistuu asiantuntijoita kaupungin muista yksiköistä ja kaupunkiorganisaation ulkopuolelta. Esimerkiksi seudullisena yhteistyönä toteutetun Aluesarjat-tietokannan ylläpitoon osallistuu asiantuntijoita Helsingin lisäksi Espoosta ja Vantaalta, HSY:sta ja Uudenmaan liitosta. Nordstat-tilastotietokannan ylläpito on vuorostaan toteutettu kansainvälisenä yhteistyönä.

Lue lisää:
stat.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tilasto- ja tutkimustietoa Helsingistä