Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma on uudistunut

Helsingin uusi varhaiskasvatussuunnitelma on julkaistu.
Lapsi katsoo kiikareilla ylöspäin retkellä.

Helsingin uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa (pdf) tärkeäksi painopisteeksi nousee kaikkien lasten yhdenvertaisuus ja osallisuus. Toimintaa kehitetään yhteisöllisyyttä ja inklusiivisuutta edistäen. Varhaiskasvatussuunnitelmassa kuvataan nyt tarkemmin lapsen oikeus tarvitsemaansa tukeen, tuen muodot ja tasot sekä niihin liittyvä päätöksenteko.

Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet uudistettiin 1.8.2022 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain muutosten johdosta. Myös Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaa on päivitetty perusteiden mukaisesti. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmassa korostuu yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäksi leikin merkitys, kestävän tulevaisuuden rakentaminen moninaisessa kaupunkiympäristössä, lukemisesta ja liikkumisesta innostuminen sekä säännöllinen varhaiskasvatuksen toiminnan arviointi yhdessä henkilöstön, lasten ja huoltajien kanssa.

Varhaiskasvatus on osa Helsingin kasvatus- ja koulutusjärjestelmää muodostaen tärkeän vaiheen lapsen kasvun- ja opinpolulla. Laadukas varhaiskasvatus edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäisee syrjäytymistä. Lasten kanssa rakennetaan kaupunkia, joka on avoin ja yhteisöllinen, lasta kuuleva ja osallistava.

- Kehittämistyössä henkilöstön kanssa on työn tueksi luotu materiaalia, joka tukee tavoitteellista toimintaa lasten kanssa. Tästä esimerkkinä voisi mainita Kettu-tarinat, joissa kestävään tulevaisuuteen perehdytään hyvinvoinnin, ilon, luovuuden, myötätunnon ja uteliaisuuden näkökulmista. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma sisältää myös lasten pohdintoja siitä miltä tulevaisuus voisi näyttää, pedagoginen asiantuntija Nina Onufriew sanoo.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma on helsinkiläisiä varhaiskasvatuksen toimijoita velvoittavat asiakirja, joka kattaa varhaiskasvatuksen kaikki toimintamuodot ja velvoittaa myös yksityisiä palveluntuottajia. Varhaiskasvatussuunnitelma toimii työvälineenä varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja se ohjaa toiminnan pedagogista sisältöä.

Varhaiskasvatussuunnitelma on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi verkossa osoitteessa: https://www.hel.fi/fi/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus ja tässä. Lisäksi suunnitelmia toimitetaan printtijulkaisuna kaikkiin varhaiskasvatuksen toimipisteisiin.

Pääkuva: Jussi Hellsten