”Helsingin yliopisto ei ole vain oppilaitos, vaan keskeinen osa kaupunkia”, toteaa pormestari Vartiainen vuosijuhlaviikon puheessaan

Helsingin yliopisto täyttää 382 vuotta ja meneillään olevalla synttäriviikolla on avoimia etätapahtumia. Pormestari onnittelee yliopistoa videoidulla puheella.
Pormestari Juhana Vartiainen juhlapuhevideolla.

Helsingin yliopisto täyttää 382 vuotta ja meneillään olevalla vuosipäiväviikolla 21.–25.3.2022 on lukuisia kaikille avoimia etätapahtumia yliopiston verkkokanavissa. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen onnittelee yliopistoa juuri verkossa videona julkaistussa juhlapuheessaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Vartiaisen mukaan yliopiston rooli tämän päivän ja tulevaisuuden Helsingin rakentamisessa on merkittävä. Yliopistolta kumpuavat uudet ideat ja näkemykset tekevät myös kaupungista päivä päivältä elävämmän ja osaavamman. Yliopistolla ja kaupungilla on pitkään ollut vahva strateginen kumppanuus, ja Helsinki on jatkossakin yliopistolle tutkimus- ja kokeilualusta. Kaupunki tekee yliopiston kanssa tiivistä yhteistyötä myös monin muin tavoin esimerkiksi opiskelijaharjoitteluun ja Helsingin markkinointiin liittyen. Kaupunki ja yliopisto haluavat olla yhdessä globaali vaikuttaja.

”Yksi nykyisen kaupunkistrategian johtavia ajatuksia on, että otamme tutkijoita mukaan hankkeisiimme ja luomme kaupungin kehittämisessä aitoja tutkimusasetelmia. Uskomme vakaasti tekevämme Helsingistä parempaa juuri yhteistyössä yliopiston kanssa. On myös merkittävää, että yliopisto ei ole kumppani vain kaupungille vaan myös yrityksille. Tiedepohjaiset innovaatiot ja keksinnöt parantavat meidän kaikkien elämää ja menestyksekäs liiketoiminta pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä”, pormestari Vartiainen toteaa vuosijuhlaviikon puheessaan.

Viimeisimpinä yhteishankkeina kaupunki on ollut mukana kehittämässä Viikin, Kumpulan ja Meilahden kampuksia innovaatiokeskittyminä sekä on parhaillaan yliopiston kanssa käynnistämässä kampuksille sijoittuvia yrityshautomoita, joilla tuetaan opiskelija- ja tutkimuslähtöistä yrittäjyyttä.

Hautomotoimintaan keskitytään viime syksynä käynnistyneessä kampusinkubaattorit-ohjelmassa, jolla Helsingin alueen hautomoita kehitetään aiempaa systemaattisemmin ja luodaan pohjaa entistä tiiviimmälle innovaatioekosysteemille. Hautomoissa kohtaavat suomalainen huippututkimus, opiskelijoiden uudet ideat ja Helsingin vahva startup-ekosysteemi. Ohjelmaan osallistuu Helsingin yliopiston lisäksi useita korkeakouluja. Tavoitteena on synnyttää sata uutta yritystä vuodessa kampuksille käynnistettävillä hautomotoiminnoilla.

Helsingin yliopistossa aikanaan neljässä tiedekunnassa opiskellut Vartiainen kiittää puheessaan yliopistoyhteisöä, jolla on hänelle tänä päivänäkin tärkeä merkitys.

”Olen valtavan kiitollinen siitä, mitä akateeminen maailma on tuonut ja tuo edelleen elämääni. Jokainen teistä voi olla ylpeä siitä, että olette osa Helsingin yliopiston yhteisöä. Olette osa tarinaa, joka on rakentanut maailmaa tieteen voimalla jo vuodesta 1640. Olkaa ylpeitä, sillä minä ainakin olen! Onnea Helsingin yliopisto!”

Pormestarin puhe on katsottavissa kello 11 alkaen muun muassa yliopiston YouTube-kanavalla. Tänään esitetään myös muiden alumnien yliopistoon liittyviä lempimuistoja videoilla ja koko vuosipäiväviikon ajan on tarjolla runsaasti päivittäistä ohjelmaa verkossa.

Lisää tietoa:

Pormestari Juhana Vartiaisen puhe videoituna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin yliopiston syntymäpäiväviikon tapahtumat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvakaappaus videosta: Heikki Janhunen / Unigrafia