”Helsingfors universitet är inte bara en läroanstalt utan också en central del av staden”, betonar borgmästare Vartiainen i årsdagens festtal

Helsingfors universitet fyller 382 år och under födelsedagsveckan ordnas flera evenemang på distans. Borgmästarens tal kan ses på universitetets Youtube-kanal.
Pormestari Juhana Vartiainen juhlapuhevideolla.

Helsingfors universitet fyller 382 år och under födelsedagsveckan ordnas flera evenemang på distans. Evenemangen är öppna för alla på universitetets webbkanaler. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainens tal för födelsedagsveckan publicerades idag.

Universitetet har en betydande roll i byggandet av Helsingfors i dag och i framtiden. Universitetet ger nya idéer och visioner som gör även staden livligare och mer kompetent dag efter dag. Universitetet och staden har länge haft ett starkt strategiskt partnerskap och Helsingfors är även i fortsättningen en plattform för forskning och försök för universitetet. Staden har ett nära samarbete med universitetet också på många andra sätt vad gäller studiepraktik och Helsingfors marknadsföring. Vårt mål är att vara en global influerare tillsammans.

”En av de ledande tankarna i den nuvarande stadsstrategin är att vi tar forskare med i våra projekt och skapar riktiga forskningsuppläggningar i utveckling av staden. Vi tror starkt att vi gör Helsingfors bättre när vi samarbetar med universitetet. Det är också anmärkningsvärt att universitetet är partner inte bara för staden utan också för företag. Vetenskapsbaserade innovationer och uppfinningar förbättrar alla våra liv och en framgångsrik affärsverksamhet håller samhällets hjul igång”, konstaterar borgmästare Vartiainen i sitt tal för födelsedagsveckan.

I det senaste samprojektet har staden varit med och utvecklat campusen i Vik, Gumtäkt och Mejlans som innovationsknutpunkter. För närvarande startar staden tillsammans med universitetet företagskuvöser i campusen, med vilka man stöder studerande- och forskningsorienterat företagande.

Man fokuserar på kuvösverksamheten i programmet Kampusinkubaattorit som inleddes förra hösten. I programmet utvecklas kuvöserna i Helsingfors ännu mer systematiskt, och samtidigt lägger man grunden för ett ännu tätare innovationsekosystem. Kuvöserna kombinerar finländsk toppforskning, studerandes nya idéer och Helsingfors starka startup-ekosystem. I programmet deltar förutom Helsingfors universitet även flera andra högskolor och dess mål är att skapa hundra nya företag inom ett år genom de kuvösfunktioner som inleds i campusen.

Vartiainen som på sin tid studerade vid fyra fakultet vid Helsingfors universitet tackar i sitt tal universitetsgemenskapet som är av stor betydelse för honom även i dag.

”Jag är mycket tacksam för det vad den akademiska världen har tagit och fortfarande tar till mitt liv. Ni kan alla vara stolta över att vara en del av Helsingfors universitets gemenskap. Ni är en del av en berättelse som har byggt världen genom vetenskap sedan 1640. Var stolta eftersom det är jag i alla fall! Grattis Helsingfors universitet!”

Borgmästarens tal kan ses bland annat på universitetets Youtube-kanal(Länk leder till extern tjänst) från den 22 mars. På publiceringsdagen visas även andra alumners ”favoritminne”-videor som förknippas med universitetet och under hela födelsedagsveckan ordnas rikligt med annat program dagligen på nätet.

Mer information:

Helsingfors universitets årsdagsfest(Länk leder till extern tjänst)

(med närmare programinformation)

Bild: Heikki Janhunen / Unigrafia

Du kanske är intresserad av