Programmet 90 Day Finn förde internationella inflytelserika personer i affärslivet till Finland för fjärde gången

Programmet 90 Day Finn som slutade i början av september är en helhet som har skräddarsytts för internationella företagsledare, företagare och innovatörer. Helheten erbjöd igen möjlighet att uppleva fördelar med Helsingfors som etableringsort för företag och investeringsobjekt. De utvalda personerna fick bekanta sig med Helsingfors ekosystem för affärsverksamhet samt uppleva många former av den finländska kulturen.
Programmets tretton deltagare och Helsingfors borgmästare Vartiainen på ett gruppfoto på stadshusets balkong. Södra hamnen och stadens horisont i bakgrunden.
Deltagarna i programmet 90 Day Finn på stadshusets balkong tillsammans med Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen. Bild: Sakari Röyskö / Helsingfors stad

Under programmet 90 Day Finn ordnades deltagarna rikligt med tillfällen att nätverka med intressanta organisationer och företag. Dessutom fick deltagarna uppleva både den finländska bastukulturen och stämningen i en nationalpark. De personer som valdes till programmet fick en arbetslokal och en lämplig bostad under programmet. Deltagarna svarar själv för sina levnadskostnader.

– Det är fantastiskt att programmet 90 Day Finn lockar internationella inflytelserika företagsledare till att ta chansen och utvidga sin verksamhet via Finland till Europa. En av årets deltagare håller på att starta ett företag i Helsingfors, berättar Clarisse Berggårdh, verkställande direktör för Helsinki Partners.

I år valdes 13 deltagare till programmet. Deltagarna kommer från Brasilien, Indien, Storbritannien, Japan, Malaysia, Mexiko, Kanada, Frankrike, Singapore och USA.   

90 Day Finn-deltagarna som borgmästarens gäster i stadshuset. Bild: Sakari Röyskö / Helsingin kaupunki
90 Day Finn-deltagarna som borgmästarens gäster i stadshuset. Bild: Sakari Röyskö / Helsingin kaupunki

90 Day Finn som incitament till att inleda verksamhet i Europa

Shwetank Verma, en av grundarna av riskkapitalbolaget från Singapore Leo Capital, deltog i programmet 90 Day Finn 2022. Deltagandet i programmet bidrog i hög grad till att riskkapitalbolaget som hade grundats 2018 nyligen fattade beslut om att upprätta sitt huvudkontor i Europa i Helsingfors. Leo Capital offentliggjorde samtidigt sin nya fond på 25 miljoner euro med fokus på de nordiska länderna.

– Sådana framgångsberättelser påvisar att Helsingfors är en bra plats för internationella tillväxtberättelser. Vi ska även i fortsättningen se till att man känner till de möjligheter som Helsingfors erbjuder och vår huvudstad är lockande för utländska företag, företagare, investerare och anställda”, säger Juhana Vartiainen, Helsingfors borgmästare.

Leo Capital är den största enskilda framgångsberättelsen i programmet 90 Day Finn. Dessutom har programmets deltagare startat företag i Helsingfors samt investerat i finländska start-up-företag. 

Helsingfors lockar internationella aktörer till Finland

Helsingfors stad vill skapa möjligheter för utländska inflytelserika personer i affärslivet och hjälpa med att etablera sig i staden. Syftet med programmet 90 Day Finn är att göra Helsingfors välkänt globalt och att locka sådana inflytelserika personer, företag och investerare i affärslivet till staden som med sitt kunnande kunde öka tillväxten i Finlands företagsvärld. 

Årets program skapades i samarbete med Business Helsinki som en del av projektet Digital Creative Industries and Beyond (DCIB) vars syfte är att främja förutsättningarna inom kreativa digitala branscher.
Helsinki Partners som svarar för programmet 90 Day Finn är ett företag som ägs av Helsingfors stad och som är inriktat på stadsmarknadsföring samt på att locka investeringar och experter.
 

90 Day Finn-deltagare på stadshusets balkong. Bild: Sakari Röyskö / Helsingin kaupunki
90 Day Finn-deltagare på stadshusets balkong. Bild: Sakari Röyskö / Helsingin kaupunki