
Ett av målen i Helsingfors stadsstrategi är att öka stadens ekonomiska handlingskraft samt att ha mångsidigare näringar och yrken. Staden ska förstå företagens behov, synpunkter och förväntningar för att kunna uppnå målen.
Helsingfors stad har redan för femte gången genomfört en omfattande företagsenkät för att kartlägga stadens livskraft och företagsvänlighet. Enkäten 2024 besvarades av cirka tusen företagsbeslutsfattare som verkar i Helsingfors inom olika branscher och i företag av olika storlek.
– Helsingfors livskraft bygger på företagens framgång. Enkätens resultat hjälper oss att bättre förstå hur vi kan utveckla staden tillsammans med företagarna. Företagarna önskar en smidigare vardag, flexiblare förvaltning och bättre förutsättningar för tillväxt, och vår uppgift är att försöka erbjuda hållbara möjligheter för framgång i Helsingfors, berättar Marja-Leena Rinkineva, Helsingfors stads näringslivsdirectör.
Det kan ses en ökning i tillväxtförväntningarna
Företagsenkäten visar att företagen förhåller sig försiktigt optimistiskt till sin framtid. Nästan hälften av respondenterna tror att deras affärsverksamhet kommer att växa, och i synnerhet industri- och handelsbranscherna har positiva förväntningar. Företag med 2–49 anställda har de största tillväxtförväntningarna, medan ensamföretagare tror att deras situation kommer att bli oförändrad. För att trygga tillgången på arbetskraft önskar företagen att den sociala tryggheten reformeras och tillgången på bostäder till rimligt pris förbättras.
Användningen av Helsingfors stads tjänster har ökat och nöjdheten med tjänsterna ligger kvar på samma nivå som tidigare. De tjänster som används mest är tillståndsärenden, stadens webbplats samt rekryterings- och sysselsättningstjänster. Företagslotsar samt stödtjänster för grundande av företag får särskilt beröm. Den mest kritiska responsen gäller tillstånds-, planläggnings- och tomtärenden.
– Det är glädjande att se att tillväxtförväntningarna har blivit positiva. Företagen har också hittat Helsingfors stads tjänster bra och är i stor utsträckning nöjda med dem. Utifrån resultaten kan vi rikta utvecklingsåtgärderna på ett effektivt sätt, fortsätter näringslivsdirectör Rinkineva.
Trafik och flexibel förvaltning i centrum
Företagens villighet att rekommendera Helsingfors har minskat något. NPS-värdet, som mäter nöjdheten och villigheten att rekommendera, är nu -8. Företag med 20–49 anställda var mest kritiska, medan ensamföretagare och medelstora företag var mer positiva. Finans- och försäkringsbranschen samt turism-, inkvarterings- och fastighetsbranscherna bedömde Helsingfors mest positivt, medan restaurangs- och byggbranscherna var de mest kritiska. Villigheten att rekommendera har minskat mest inom designbranschen och de kreativa branscherna.
Företagen uttryckte sin tillfredsställelse med kollektivtrafikförbindelserna inom staden samt förbindelserna till andra delar av Finland och utlandet, men tillgängligheten och distributionstrafiken var föremål för allt större kritik. Enligt svaren har tillgången på företagstomter och företagsbaserad planläggning förbättrats något.
Företagens utvecklingsönskemål gäller främst smidigare trafik, tillgänglighet med bil, utbudet av lokaler och tomter samt flexibiliteten inom förvaltningen. I synnerhet önskar företagen att bygglovsprocesserna skulle göras smidigare, tillståndsbyråkratin lättare och den säsongbetonade företagsverksamheten flexiblare. Dessutom anser företagen att lägre beskattning samt ekonomiska incitament är viktiga redskap för att stödja livskraften.