Kansainväliset osaajat haluavat yrittäjiksi Helsinkiin. Maksutonta yritysneuvontaa tarjoavan NewCo Helsingin asiakkaista jo 43% on maahanmuuttajataustaisia. Vuonna 2021 NewCo Helsingin avustuksella syntyi 1200 uutta yritystä, joista yhä suurempi osa on maahanmuuttajanaisten perustamia.
Pandemia kuritti pääkaupunkiseudun työmarkkinoita, mutta ei onnistunut nitistämään uusien yrittäjien intoa.
”Jos vielä vuonna 2020 valtaosa resursseistamme meni pandemiasta kärsineiden yrittäjien auttamiseen ja yksinyrittäjien tukihakemusten käsittelyyn, nyt asiakkaamme ovat yhteydessä yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa”, palvelupäällikkö Hannele Kostiainen iloitsee.
NewCo Helsingin puoleen kääntyvät niin omasta yrityksestä haaveilevat asiakkaat kuin yrittäjät, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa. NewCo Helsingin kasvuyritystiimi on keskittynyt erityisesti start up -yrityksiin, joita autetaan kansainvälistymisessä ja sijoittajien löytämisessä.
Yrittäjät voivat hyödyntää NewCo Helsingin palveluja maksutta viiden vuoden ajan. Palvelua on saatavilla seitsemällä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi englanniksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi ja espanjaksi.
”Järjestämme koulutuksia ja verkostoitumistapahtumia ja meillä on myös kansainvälisiä ohjelmia, joissa on mukana huippuluokan yritysmentoreita”, Kostiainen lisää.
NewCo Helsinki tekee tiivistä yhteistyötä myös Helsingin Uusyrityskeskuksen, oppilaitosten ja eri alojen asiantuntijaverkostojen kanssa.
Maahanmuuttajataustaisten yritykset monipuolistuneet
Vuonna 2022 NewCo Helsingin tavoitteena on tukea erityisesti naisyrittäjiä, joiden joukossa on ilahduttavan paljon maahanmuuttajia. Uusissa kantasuomalaisten yrityksissä naisperustajien osuus on 60 %. Maahanmuuttajayrittäjistä jo 42 % on naisia.
Valtaosa maahanmuuttajanaisten perustamista yrityksistä keskittyy yhä terveyden- ja kauneudenhuollon palveluihin, mutta asiantuntijavetoiset yritykset ja liikkeenjohdon konsultointi ovat nosteessa. Esiin nousevat nyt myös luovat toimialat, kuten taideteollinen muotoilu ja kulttuuri.
Monella yrittäjäksi suuntaavalla maahanmuuttajanaisella on nykyään korkeakoulututkinto.
”Tämä on uusi trendi, joka rikkoo mielikuvia maahanmuuttajien perustamista yrityksistä. Helsinkiin on muuttanut paljon kansainvälisiä osaajia, joista on tärkeää pitää kiinni”, Hannele Kostiainen sanoo.
Yrittäjyys kiinnostaa myös nuoria: NewCo Helsingin asiakkaista kolmannes on alle 30-vuotiaita.
”Monet aloittavat jo opintojen ohella kevytyrittäjinä, ja se onkin loistava tapa kokeilla, onko yrittäjyys se oma juttu. Vaikka tuo jäisi vain yhdeksi välivaiheeksi elämässä, kokemuksesta on varmasti etua myös palkkatyötä hakiessa.”
Yritysneuvonta tarjoaa hyvän pohjan kannattavalle liiketoiminnalle
Yritysneuvojana NewCo Helsingissä työskentelevä Pia
Partanen kohtaa työssään päivittäin asiakkaita, joiden kanssa hän käy läpi liiketoimintasuunnitelmaa, taloudellista kannattavuutta ja yrityksen markkinointia.
”Haluan saada yrittäjät ymmärtämään, että liiketoimintasuunnitelmaa ei tehdä vain starttirahapäätöstä varten, vaan se on oikeasti hyödyllinen väline oman yrityksen kehittämiseksi”, Partanen painottaa.
NewCo Helsingin panostaminen yritysneuvontaan on kannattanut. Sen asiakkaiden perustamista yrityksistä 80 % on elossa vielä viiden vuoden kuluttua.
”Hyvä pohjatyö kantaa hedelmää. Usein jo se auttaa, että aloittava yrittäjä saa sparrailla näkemyksiään jonkun ulkopuolisen kanssa”.
Partasen tehtävänä on saada tulevat yrittäjät hyödyntämään koko potentiaaliaan ja markkinoimaan osaamistaan rohkeasti.
”Varsinkin naisasiakkaat jättävät välillä oleellisia kykyjään huomioimatta, kuten vaikkapa laajan kielitaidon, joka saattaa olla menestystekijä ja rahoittajien silmissä merkittävä juttu”, yritysneuvoja uskoo.
Verkostoitumisapua yrittäjille
Viime kuukausina Partanen on kohdannut useamman maahanmuuttajataustaisen naisyrittäjän, jonka liikeideassa on potentiaalia kansainvälisille markkinoille. Nämä yrittäjät tarkastelevat yritystään ajoissa myös brändinäkökulmasta.
”Palkitsevinta meille yritysneuvojillekin on nähdä, kun joku yritys lähtee lentoon ja menestyy”, Partanen sanoo.
Hän on huomannut, että maahanmuuttajayrittäjien suurimpana haasteena on usein verkostojen puute. Monella ei myöskään ole tuntemusta suomalaisesta yrityskulttuurista tai oikeita hakusanoja, joilla aiheesta voisi etsiä tietoa.
”Monet maahanmuuttajat kysyvät arvonlisäverosta, yhtiömuodosta tai vaikka ennakkoveroista. Korostan aina, että suomalaiset viranomaiset auttavat kyllä mielellään ja esimerkiksi verottajalle kaikki asiakkaat ovat yhdenvertaisia.”
NewCo Helsinki kehittää tänä vuonna erityisesti yrittäjien verkostoitumispalveluja ja -työkaluja.
”Verkostoitumisen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Kannustan asiakkaita lähtemään mukaan järjestöihin, someryhmiin ja tapahtumiin”, Partanen kertoo.
Puolasta yrittäjäksi Helsinkiin
Puolan Varsovasta kotoisin oleva Justyna Puchalska, 35,
muutti Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2011 aloittaessaan muotoilun ja arkkitehtuurin opinnot Aalto-yliopistossa.
”Ihastuin suomalaiseen koulutukseen ja työkulttuuriin, jossa ymmärretään myös vapaa-ajan merkitys”, Puchalska kehuu.
Viime vuonna hän palasi Helsinkiin ja huomasi kaupungin muuttuneen.
”Helsingistä on tullut kansainvälinen kohde ja täällä on rohkaiseva ilmapiiri start up -yrityksille. Kielimuuriakaan ei ole: suomalaiset puhuvat hyvää englantia.”
Puchalska on erikoistunut tilasuunnitteluun sekä neuroarkkitehtuuriin, joka tutkii, kuinka ympäristöratkaisut vaikuttavat ihmisen kehon ja mielen hyvinvointiin. Kohteina ovat julkiset tilat, kuten koulut ja kaupat, joista Puchalska haluaisi suunnitella viihtyisämpiä.
Liikeidealleen hän lähti hakemaan apua NewCo Helsingin yritysneuvonnasta ja kurssilta, jossa opastettiin tekemään liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmia.
”Yritysneuvonnalla on ollut minulle valtava merkitys, koska sen kautta olen saanut hyviä kontakteja ja samalla yrityksen perustamiseen liittyvät paperityöt tehtyä. Parhaillaan odottelen starttirahapäätöstä ja kartoitan asiakkaita.”
Vaikka Puchalskan etuna ovat opiskeluaikoina hankitut verkostot ja suomalainen sosiaaliturvatunnus, hän tietää, että vielä on tehtävä töitä päämäärän eteen.
”Haluan tutustua suomalaiseen kulttuuriin perinpohjin, jotta ymmärrän, mitä asiakkaat haluavat ja kuinka yhteiskunta toimii. Tiedän, että luottamus täytyy ansaita”, hän painottaa.
Kuvateksti:
Puolasta kotoisin oleva Justyna Puchalska halusi perustaa yrityksensä
Helsinkiin. Hän on saanut tukea ja apua NewCo Helsingin yritysneuvonnasta.
Kuva: Patrycja
Tatalaj.
NewCo Helsinki tarjoaa
henkilökohtaista neuvontaa, koulutuksia ja tapahtumia yritystoiminnan
käynnistämiseen, liiketoiminnan kehittämiseen, sekä startupien
kansainvälistymiseen. Kaikki palvelut ovat maksuttomia ja tarjolla usealla eri
kielellä. Tutustu osoitteessa newcohelsinki.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Uutisen kuva: Pia
Partanen ja Hannele Kostiainen auttavat niin omasta yrityksestä haaveilevia
kuin niitä yrittäjiä, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa. Kuva: Sanna
Wallenius.
(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)