Helsinki ja Tallinna päivittivät yhteistyösopimustaan – myös Ukrainan tilannetta käsiteltiin

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart allekirjoittivat sopimuksen päivitetyn version 8.4.2022.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart allekirjoittivat sopimusta.

Helsinki ja Tallinna solmivat sopimuksen kaupunkien yhteistyöstä 29.5.2018. Tänään 8.4.2022 Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart allekirjoittivat sopimuksen päivitetyn version Helsingin kaupungintalolla järjestetyssä tapaamisessa. 

Helsinki ja Tallinna sitoutuvat päivitetyn yhteistyösopimuksen myötä kaksoiskaupunkialueen kilpailukyvyn kehittämiseen elinkeino- ja innovaatioyhteistyön sekä koulutus-, kulttuuri- ja matkailuyhteistyön avulla. Itämeren tilan parantamisen lisäksi tullaan panostamaan laajemminkin ilmastonmuutoksen torjunnan ja kestävän kehityksen kysymyksiin. Edelleen nähdään tärkeäksi edistää ihmisten ja tavaroiden kestävää liikkuvuutta.


Helsingin ja Tallinnan pormestarit ovat tavanneet toisiaan säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. Vuoden 2020 keväällä pormestari Kõlvart ja silloinen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasivat Tallinnassa, jonka jälkeen tapaamisia on koronatilanteen vuoksi järjestetty etäyhteyksin. Nyt Helsingissä järjestettyyn tapaamiseen osallistuivat myös Viron Suomen suurlähettiläs Sven Sakkov ja Suomen Viron suurlähettiläs Timo Kantola sekä vastikään julkaistun ”Visionary report on

Estonia-Finland future cooperation(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
” -selvityksen Suomen puolen selvityshenkilö, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Yhteistyösopimuksen päivitysten lisäksi tapaamisessa käsiteltiin kaupunkien varautumista Ukrainan sotatilanteeseen liittyen. Ukraina-aiheesta keskusteltiin myös eilen 7.4.2022 järjestetyssä Pohjoismaiden ja Baltian alueen pääkaupunkien pormestarien Nordic Baltic Mayors’ Meeting -etätapaamisessa.

Itämeren muuttuneen turvallisuustilanteen myötä on entistä tärkeämpää, että alueen pääkaupungit tekevät tiivistä yhteistyötä. Helsingillä ja Tallinnalla on jo entuudestaan vahva kaksoiskaupunkiyhteys, ja vaikka koronaviruspandemia hetkellisesti vähensi matkailua ja työssäkäyntiä Suomenlahden yli, taloutemme ja työmarkkinamme ovat yhä vahvasti kytköksissä toisiinsa. Näitä kytköksiä tulemme jatkossakin vahvistamaan konkreettisin toimenpitein, pormestari Juhana Vartiainen toteaa.