Helsingfors och Tallinn uppdaterade sitt samarbetsavtal – även situationen i Ukraina behandlades

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och Tallinns borgmästare Mihhail Kõlvart en uppdaterad version av sitt samarbetsavtal.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart allekirjoittivat sopimusta.

Helsingfors och Tallinn ingick ett avtal om samarbete mellan städerna den 29 maj 2018. Idag den 8 april 2022 undertecknade Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och Tallinns borgmästare Mihhail Kõlvart en uppdaterad version av avtalet vid ett möte på stadshuset.

I och med det uppdaterade samarbetsavtalet förbinder sig Helsingfors och Tallinn att utveckla konkurrenskraften i tvillingstadsområdet genom närings- och innovationssamarbete samt genom utbildning, kultur och turism. Förutom att förbättra situationen med Östersjön ska städerna satsa mer på bekämpning av klimatförändringen och frågor kring hållbar utveckling. Det anses fortfarande vara viktigt att främja hållbar rörlighet för personer och varor.

Helsingfors och Tallinns borgmästare har regelbundet träffat varandra några gånger om året. Våren 2020 träffades borgmästare Kõlvart och Helsingfors dåvarande borgmästare Jan Vapaavuori i Tallinn, varefter möten har ordnats på distans på grund av coronaläget. Nu deltog även Estlands ambassadör i Finland Sven Sakkov och Finlands ambassadör i Estland Timo
Kantola i mötet som hölls i Helsingfors, samt riksdagsledamot Anne-Mari Virolainen, utredare för den nyligen publicerade utredningen ”Visionary report on Estonia-Finland future cooperation(Länk leder till extern tjänst)” från Finlands sida.

Utöver uppdateringarna av samarbetsavtalet behandlades vid mötet också städernas förberedelser för krigssituationen i Ukraina. Ukraina diskuterades också igår den 7 april 2022 vid distansmötet Nordic Baltic Mayors’ Meeting för borgmästare för huvudstäder i de nordiska länderna och den baltiska regionen.

– I och med det förändrade säkerhetsläget vid Östersjön blir det alltmer viktigare att huvudstäderna i regionen samarbetar tätt. Helsingfors och Tallinn har redan en stark tvillingstadsförbindelse, och även om coronapandemin tillfälligt minskade resandet och arbetsresor över Finska viken, är våra ekonomier och arbetsmarknader fortfarande starkt sammankopplade. Vi ska fortsätta att förstärka detta samarbete med konkreta åtgärder, säger borgmästare Juhana Vartiainen.